szölőszem Creative Commons License 2016.04.06 0 0 2352

Jól elkanyarodtunk a szőlőtől!Egy biztos,én nem rendelek szőlőmagokat.Reméltem,hogy valaki majd nekem is kikaparja a gesztenyét egy új érdekes szőlőfajtával.Egy fórumtársat tavaly én is lebeszéltem a szőlőmag vásárlásról,mert komolytalannak találtam a dolgot.Pedig az nem kínai cég volt.

Ahhoz,hogy szőlőmagból azt a fajtát kapjuk,amit szeretnénk,nagyon sok szőlőmagot el kell ültetni.Talán a fele sem kel ki.A másik fele pedig vagy az egyik,vagy a másik szülőre fog hasonlítani,olykor a nagyszülőkre.Csak egy kis része lesz az,ami a keresett fajta.Persze lesznek új fajták is.Pl.a Talisman x Kismis Lucsüsztij keresztezésből közel száz új fajtát lehet előállítani,amit az orosz vagy ukrán nemesítők ki is használnak.Azért ilyen népszerű ez a "páros",mert a Talismán nőivarú,így a beporzáskor nem kell kasztrálni.Ahhoz hogy az elvetett szőlőmagból ugyanazt a fajtát kapjuk,különböző visszakeresztezésekkel, sok-sok szelektálással rögzíteni kell a fajtát.De ez bonyolult és hosszadalmas folyamat.Ha valaki mégis vállalkozik rá,le a kalappal.

Előzmény: beetee (2348)