Ugye, hogy máris okosabbak vagyunk. Te is mi is.
Én is csak lelkes amatőr vagyok, de azzal a "rutinos" emberrel bánj óvatosan. Maci_ P tulajdonképpen leírta a lényeget.
Az édes bor készítésének módját majd vegyük elő akkor, amikor annak itt lesz az ideje.
A "rutinos" remélhetőleg törzsoldatot és nem tényleg kénsavat öntött a mustba, mert azért az nem ugyanaz.
A forrásban lévő cefre hőmérséklete számít nem a környezeté, de nyilvánvaló az összefüggés a kettő között. Az én pincém hőmérséklete pl. a vörös cefréhez épp megfelelő, 18-20 C fokos volt, de a fehéret már hűtenem kellett, bár neked pont az ellentétje volt a gondod.
A kiforott bor tárolásához a 9 C fok nem probléma, de ez a hőmérséklet viszont az almasav bontás szempontjából kedvezőtlen.
Szóval van itt fennforgás elég. Javasolnám, ha még nem vagy rajta túl, hogy a borkészítés címén a neten található irodalmakat tanulmányozd át. Van bőven, én is így kezdtem. Ezzel az alapvető fogásokat megtanulja az ember azután pedig holtig tanul, még a profi is. Sok sikert, persze azért írj is!
Jól értem, hogy az ecetesedés csak a darabban hagyott ballonban történt? A többivel mi a helyzet?