Maci_P Creative Commons License 2016.04.01 0 0 279

Ne aggódj, sokan vannak itt amatőrök, velem együtt.

A vöröset sokszor nem is pincében, hanem valami melegebb helyen szokták erjeszteni, présház, ilyesmi. Legalább 2-3 hétig jó lenne a 15-öt legalább tartani, de a 20 közeli a jobb. Fehérnek a pincehőmérsékleted tökéletes, mert mire lemegy a 14-ről, addigra a fehér már kierjed.

Ha az erjedési hőmérséklet az induláskori hőmérséklethez képest lejjebb megy, az sokszor az erjeséd lassulását/megállását eredményezi.

A bor/must édesítése nem az én asztalom. A legjobb a természetes édes bor, ami túlérett szőlőből a jó, nem zsákos napfénnyel ;-)

Ha mégis édesítesz, akkor vagy az elején rakod hozzá a cukrot, vagy a már kész borhoz mustsűrítményt teszel. (ok, tudom, lehet menet közben is, de ott azért nagyon óvatosan szokás, nem árt kicsit tápsót és fajélesztőt is utána rakni, de ez nem az én műfajom).

De itt mindig előjön a bor instabilítása, mert a cukor hajlamos újra erjedni, tehát sterilizálni kell, de ez az, amit én nem igen ismerek, mit-hogyan

Szóval mindent összevetve: egy jól beérett, jó savú szőlőből sokkal jobb, egyensúlyosabb bort lehet erjeszteni, mint az így-úgy hozzárakott cukorral bűvészkedni. És a magasab alkohol, kerek sav egy kis természetes maradék cukor sokszor jobb édességérzetet ad, mint a számolatlanul hozzátett cukor. Olyan dolog ez, hogy a jó alapanyagban megvan szépen minden, egyensúlyban. Te pedig eltolod a cukorral a mustfokot, de a többi összetevő nem változik, így a végeredmény valami egyensúlytalan ital lesz.

Előzmény: Banndyta1018 (278)