Nem tudom mért nincs, de eredetileg sem volt (tehát nem később szedték le) ez jól látszik a "furatoknál" belül is festékes a lyuk és nincs karcolás körülöttük. Egyszer láttam egy ugyanilyen bajusz és címer nélküli fehér/aranyat azon is vagyis azon sem volt eredetileg se bajusz se címer.
Háromféle elméletem van a jelenségre. Ezek csak feltételezések.
1,: Amit már írtatok gyártás eleji/korai/protó darabról van szó, zöld festék volt bajusz/címer meg még nem lett kész, a boltokból meg már megérkezett a megrendelés.
2,: A gyártás végefelé elfogyott a bajusz/címer festett kaszni volt még pár fehér/arany kiadták anékül. Amikor ezek is elfogytak már csak pár festetlen kaszni maradt meg néhány liter pannóniazöld festék lefújták olyanra.
3,: Már csak Helikon kasznik voltak és vkinek kellett pannónia színű mozdony hát fújtak párat.
(erre van a legkisebb esély mivel a gyártás befejezése után még volt bőven elkészült, zöld pannónia kaszni amiket egyre nyomottabb "leértékelt" áron adtak el mint a mellékelt kép is mutatja.
26 helyett már 18,20 forintért is lehetett pannónia kasznit vásárolni. A tető +14 később csak +10 forintba került áramszedők nélkül.