Kedves Zoli!
Örülök, ha így látod, nem is megbántani akartalak. Az írásom tulajdonképpen nem mond ellent annak amit most írtál a Pv vonatokról, sőt ezekkel egyet is értek. Én csak az árak ingadozásának tényéről írtam... Nekem van olyan Märklin mozdonyom ami nem számít különösebb ritkaságnak Németországban de nálunk nem tudtam hozzá jutni. Apránként kuporgattam rá a pénzt és örültem amikor először kijutottam Németországba és megvettem kb. 500Euróért. Madarat lehetett volna fogatni velem!
Egy gyűjtő barátommal mentünk, az Ő egyik barátja és a srác barátnője jött velünk. A lány megkérdezte mennyiért vettem azt a mozdonyt. Mondtam az árat és teljesen el volt "hűlve" talán bolondnak nézett magában -valljuk be némi joggal. A lány dohányzott és ott feküdt az asztalon egy csomag cigaretta. Megkérdeztem mennyibe kerül egy csomag az általa a szívott -egyébként átlagos árfekvésű- márkából. Monda az árat. Megkérdezetm hány szálat szív naponta, és közölte. Gyorsan kiszámoltam, hogy durván egy év alatt "elszív" egy olyan Märklin mozdonyt amit vettem. Annyit mondtam neki "Látod nekem ez a mozdony ami már most is vagy 70éves még sokáig meglesz, de ha megszorulok még el is adhatom még ha kevesebbért is, de neked hol lesz az elszívott cigaretta, maximum a tüdődet rontod vele..." Nagyon elcsodálkozott és úgy tűnt az arcáról, hogy talán már nem is tart annyira bolondnak mint elsőre gondolta...
Most ebből a Märklin mozdonyból 300Euroért bármikor szebbet vehetek Németországban...mégsem fáj a szívem, bár amikor kezdtek esni az árak én is úgy reagáltam mint ti, mintha csak magamat hallanám..."Ez nem lehet így, a Märklin tartani fogja az árát, egy plüssmackó az más, de ez mégiscsak egy mechanikus szerkezet..." Majd a Märklin is követte a Steiff mackókat, amik között egyébként vannak nagyon ritka és valóban elragadó darabok is! Sőt, még óraműszerkezettel rendelkező mozgó változatok a 10'-es 20'-as évekből!
Kárpótlásként elmondom, hogy nem egy magyar játékvonatom amit anno "bagóért" vettem ma akár a 10x-esét éri...de a tapasztalatok okán, bármennyire is hízelegne a gyűjtői vénámnak nem gondolom, hogy ez biztosan így is marad...mégsem adom el őket a busás haszon reményében sem, sőt még inkább ragaszkodok hozzájuk! Na, ez az az illúzió amiről már annyiszor beszéltem... :)
Ui: Áldott békés Húsvétot minden gyűjtőtársnak!
Üdv: R.