Sajnos nem biztosíthatok senkit, hogy csak "ott" ne vegyen oltvány, mert az enyéim is 5-6 helyről valók. De még így is biztosabb mint a lottó. Az egyik legnagyobb növény csomagküldő pl. 2011-ben csak jókat küldött, aztán meg alig talált el valamit. Valami S...ar.. a neve. :)
Egy másik eszmélésem egy kisebb csomagküldőtől: Várom én, hogy a július közepén már jókora fürtöt mutató "Connegliánóm" hó végére tüstént beérik és fölzabáljuk. Ezzel szemben szépen bevárta a Moldovát. És az is lett. De abból legalább csak egy tőkém volt addig.
Régi, kb. 30-éves tőkéim is vannak, de ember nem volt aki eddig beazonosítsa. Egyiket volt aki Téli muskotálynak, volt aki Narancsízűnek mondta. Aztán elkezdett teremni az "Ópuszom", ami pont olyat termett mint a Pölöskei. És ez mind a 4 féle egyforma lett. Nyilván valami ötödik fajta lehet. Már nem is merek ültetni. Most is vár vagy 10 féle eddig nem említett fajta. Láttam kertészetekben dézsában -nem 5l-es virágcserépben- termőt. Szerintem első termésig ott fogom tartani.
Láttam egy éve, hogy küldözgettél venyigéket. Aztán aktualitását vesztette a lehetőség. Érthető volt a döntésedet.