Sziasztok,
Na tessék, pár napra elmegyek és máris alig győzöm visszaolvasni a fórumot :-) Közben sok kérdés felmerült a bordó modonyokkal és az enyémmel kapcsolatban is. Igyekszem szép sorjában válaszolni.
Én a bordó mozdonyomat évekkel ezelőtt vettem egy nagy kupac PV vonattal együtt. Az eladó egy ismerős családtól kapta, akiké erdetileg volt, de több információval sajnos nem tudott szolgálni. A többi vonat elég leharcolt állapotban volt, de minden eredeti állapotú volt, nem volt átalakítva semmi. Ez persze nem bizonyít semmit.
A bordó mozdony is elég viharvert volt. Valóban bordó és nem piros. Csinálok majd valamikor egy képet a piros Pannónia vagon mellett, így mindenki tudja mihez viszonyítani. A mozdonyon nekem is szürke tető volt, ami azért érekes, mert a leírtak alapján nem ez az egyetlen. A festékkopások alatt viszont látszik a drappos szín. Ez tehát át lest festve, az biztos. A bordó kaszni Gergő leírásához hasonlóan eredeti festésnek tűnik. Nincs alatta sehol zöld szín, a füleken nem látszik szétszedés nyoma, belül is bordó. Kopás van rajta bőven, ott sincs zöld alatta. Véleményem szerin eredeti festésű. Evvel egyetértettek azok a sok PV-t látott gyűjtők, akik látták már. De ez ügyben nem nyitnék vérre menő vitát, nekem úgy tetszik, ahogy van, és örülök, hogy van egy ilyenem. 100%-ra akkor merném mondani, ha én vettem volna annak idején egy boltban, de akkor még nem is éltem.
A feliratozás nehéz kérdés. Az enyémen fehér csík nem látszik az oldalán. Hogy lekopott-e, vagy nem is volt, azt nem tudom. Felirat is csak nyomokban látszik, inkább csak a körvonala, mint a festék. A zöldével megegyező MÁV felirat és az elején a PV1 határozottan kivehető. Megpróbálom majd lefényképezni, de semmit sem ígérek. Egy sima oldalfotón semmi sem látszik.
Ilyen állapotban került hozzám:
A tető helyett feltettem egy eredeti drapp tetőt, de eltettem a hozzá kapott szürkét is. Aztán egy alapos tísztítás következett, a motort teljesen szét kellett szedni, mert nem volt üzemképes. Érdekesség, hogy az irányváltó kapcsoló helyett szelén volt benne, erről tettem már fel képet, de íme ismét (már kipucolt állapotban):
Üdv,
Ákos