Zoli1949 Creative Commons License 2016.03.12 0 0 2082

Sziasztok !

Szinte száz százalék, hogy betű sablonon keresztül fújták rá a feliratokat festés után. Ennek két meggyőző bizonyítéka van.

Az egyik : a kövér betűknél- A;  Á;  O ; P - átkötések vannak, hogy  a betű belseje - ne essen ki. ( betű sablon )

A másik :  a jó minőségben megmaradt feliratot újbeggyel finoman simogatva érezni lehet, hogy egy kicsit kidomborodik. ( utólagos festék felvitel ). Mikor nitrohigítóval mostam le a festéket, először mindig a felirat jött le.

Lehetett volna szita technikával is felvinni a feliratokat, mint a nyugati kortárs vonatoknál ( nincs a kövér betűknél átkötés. )

Viszont abban az időben a focistáknak extra bevételt jelentett a nejlon harisnyák becsempészése, nem állt iparilag rendelkezésre a harisnyához hasonló szitaanyag. Egy jó kezű ötvös ( abban az időben a pénzverőben volt egy néhány ) vékony fémlemezbe el tudta készíteni a betű sablont.

Próbálkoztam vastagabb papírból elkészíteni, de sajnos nem vagyok jó kezű ötvös és a szikén kívül más szerszámom sincs a kivágáshoz. Nagyobb - nyolc - tíz centis betűknél ez minden gond nélkül megy szikével.

Ennyi az én oknyomozásom eredménye.

Üdv: Zoli

Előzmény: Törölt nick (2079)