Szia!
Sokszor mérgelődök, hogy a Forum nem ad lehetőséget öncezúráslásnak illetve saját hsz-ek módosításnak, így megpróbálok hszedre, (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138809424&t=9180932) válaszaimat illetve néhány hibán javítását egységes szerkezetbe tenni. Ime:
Örülök sikereidnek. Kérdésedre válaszolva:
-Tudomásom szerint, nincs semmiféle szabály. Lényeg, a teret megfelelően kell fűteni, párásítani, forgatni, szellőztetni, hogy menyi tojás van, nem releváns.
-A 15-19. napnál, tyúktojás esetén, 37,2 °C az ideális hőmérséklet. 20-21. napnál, 36,9 °C az ideális.
Tapasztalatom szerint (+)(-) 0,1-0,3 °C eltérés nem okoz jelentős problémát. Az SCT-1000-es is ennyit tud, hiszterézise 0,3 °C.
Pár másodperces túlfűtés vagy lehűlés nem okoz semmi gondot, hisz ennyi idő alatt a tojás hőmérséklete nem tud változni, tömegéhez viszonyítva.
- Ha keltetőd hőszigetelése jó, lényeges költség nem merülhet fel. Legfeljebb gyorsabban mozogsz! :-)
Gondolom, forgatáskor, -motoros fordító híján- kiveszed a tojástartót, leteszed, majd becsukod a keltető ajtaját. Egyenként forgatod a tojásokat, majd visszateszed a keltetőbe. Ez nem nagy idő, jelentősen nem fognak kihűlni a tojások.
- Hűteni pedig mindenképpen szükséges, (naponta 2x), a gyakorlat szerint a tojás akkor hűl le megfelelően, amikor érzed szemhéjad, hogy nem forró. Ez kb. 29 °C ideális.
Wordal vágtam össze, macerás, de talán így, mint sok kis szakaszból kiguberálni a lényeget. Sajnos már bejátszik nálam az öregkori figyelmetlenség. :-(