égbekiáltós Creative Commons License 2016.03.05 0 0 21787

Sziasztok!  Üdvözlök mindenkit.

Már egy éve csendes figyelője vagyok a fórumotoknak. Tavaly májusban én is elkészítettem az első fapados  keltetőmet, egy S60-as lehel kis hűtőből. Négy égős, 2-2 sorba kötve.  Felül középen  az égők között van egy 12cm-es állítható dőlésszögű számítógép ventilátor, ami az ajtó hőszigetelt üvegére  fújva fordítja le a levegőt a tálca alá és a párologtatóra. Persze ez direktbe megy . A ventilátor erősségét és dőlésszögét   úgy állítottam be hogy a sarkokba tyúknak a pihetollait ragasztottam szig szalaggal megnézve hogy mindenütt egyformán mozogjon. Tetején van hat az oldalán alul középen egy-egy levegőztető luk,amik 8 mm-esek csak a két fölső középső 16-os ami retesszel, a többi dugóval állítható. A páramérőm óccó kínai, ami véletlenül még idáig bevált. A hőfokszabályzóm STC1000-es.Mikor ez elkészült már szorított az idő. Gyorsan összekapkodtam a szomszédoktól  37 tojást, mert ennyi fért az egy tálcára,és tapasztalat hiányában nem is akartam többet. A keltetés hagyományos kézi forgatás szerint történt. Hetedik napon meglámpáztam a tojásokat és hatot ki  kellet dobni, de végül is nagyon örültem mert a 31 -ből 27 kikelt. A csibenevelőbe egy 40-es égő fűtött folyamatosan egy másikat meg rákötöttem a keltető hőfokszabályzójára ami tartotta a beállított hőfokot. Így lett az STC-ből kotlós. Sikerült mindet szépen fölnevelni ,a meghagyott tyúkok jól tojnak a dalos meg végzi a dolgát.Tovább nem is untatlak benneteket rátérek a kérdéseimre.

Fűtetlen helységben tudok csak keltetni, és most korábban szeretnék,10-15 fok körül lesz a helység hőmérséklete ez mennyibe befolyásolja a keltetést. Vagy csak a fogyasztásban jelenik meg.

A 18 . napon jelentkezett egy kis túlfűtésem ami 0,1 fok volt ami elejébe 2-3 másodpercig tartott később 6-7 ig ( 25-fokos külső hőmérséklet volt ekkor) Ha most több tojást rakok be akkor ez fokozottan jelenik e meg? Mekkora az a  túlfűtés ami még nem károsít.

Van-e valamilyen szabály hogy hány literes űrtartalomhoz  mennyi tojást lehet max berakni?