Érdemes figyelmesen olvasni és nézni az ilyen videókat:
(az ágaskordon ezen a fórumon kb. évente újra előkerül témaként, újra kivesézzük, aztán megint előkerül egyébként, biztos nagyon jó, de mutasson már nekem valaki minőségi bort, ami ágaskordonon készült - akkor majd elhiszem hogy jó, addig messziről jött ember... :-) )
De ami ezekből a videókból szerintem egyértelmű:
- az ágaskordonról mindenütt elmondják, hogy kizárólag nagyüzemi művelésre alkalmas, a szüret csak szüretelőkombájnnal megvalósítható, kézi szüret nem lehetséges
- csak a már kialakított tőkeformán lehet elindítani, az új telepítést rendesen metszeni kell, hogy kialakuljon az ágaskordonnak megfelelő tőkeforma
- extrém (=esős, párás) időben a hagyományosnál jóval több és intenzívebb (=sokkal több vegyszer) permetezést igényel (ami véleményem szerint nagyon nem természetközeli - ezt csak azért mondom, mert sokszor hallottam a metszés nélküli művelést a "természetesség" jegyében propagálni)
Ha ezeket a feltételeket tudod teljesíteni, akkor csináld. Ha ezeket a feltételeket nem tudod teljesíteni, akkor valójában csak Babó úrra hivatkozva akarod igazolni a saját hipotézisedet, miszerint a szőlő nem igényel metszést. :-)
A kérdésekre visszatérve:
Egy lényeges különbség van a gyümölcsfák és a szőlő között: rendszertanilag nagyon más növények, így az igényeik is mások.
Ahogy korábban írtam: fiatal korában a szőlőnövénynél az a célunk, hogy kevés, de erős (fagynak, szárazságnak ellenálló, jól beérő) hajtásokat hozzon. EZ CSAK METSZÉSSEL LEHETSÉGES.
Miért?
1) Hogy a gyökérzete is hasonlóan fejlődjék. Azaz minél mélyebbre hatoló, erős gyökérzetet fejlesszen ki.
2) Hogy az erős és jól beérő vesszőkön - amikor már lehetséges - erős (művelésmódnak megfelelő) termőalapokat alakíthassunk ki, ahonnan aztán az éves vesszőkön lesz termés és lomb egyaránt.
Ha egy-két-három-négy éves korban metszés nélkül szabadjára van engedve a tőke, azzal a növény élettartamát rövidítjük, hosszútávú termőképességét rongáljuk.
Nyilván a saját szőlőddel azt csinálsz, amit akarsz. Ha továbbra is ragaszkodsz a metszés nélküli műveléshez, szíved joga. De szeretnélek kérni - pusztán korrektségből - hogy 4-5 év múlva mindenképp számolj be róla, mennyire lett bőtermő a végeredmény (vagy nem).
Köszönöm!