suske76 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 19879
Ültetés után én is visszavágom, mert a gyökere is nagyon vissza van vágva. Metszem is egyébként a szőlőt, legalábbis eddig így csináltam, de idén a gyengébb növekedésű tőkéknél kipróbálom hogy csak ritkítom a fürtöket. Biztos így van ahogy írjátok de nem értem az okát. Ha az első években nem hagyod teremni akkor az energiáját a hajtások és a gyökerek fejlesztésére(ez így együtt működik szerintem) fordítja a szőlő ez világos nekem is. Inkább gyümölcsfákkal van tapasztalatom ott úgy látom, hogy ha durván megmetszek egy fát az visszaveti a fejlődésben. Ha ez a minél inkább visszametszem, annál inkább fejlődik módszer univerzálisan működik akkor miért nem vágjuk vissza tövig (a szőlőnél szinte ezt csináljuk jóval nagyobb arányban megfosztjuk a hajtásaitól mint egy gyümölcsfát) . Amikor például kivágnak egy fát a tél folyamán az tavasszal tősarjakat hoz melyek nagyon erősen növekednek, a fa próbálja visszanöveszteni a koronáját, de ez nem sikerül hiszen nagyon sok energiába kerül amit képtelen előteremteni tehát legyengül tőle. Nem vagyok a metszés ellen mert valószínűleg kevesebb idő mint a fürtritkítás meg az kusza hajtások rendezgetése, de arról egyáltalán nem vagyok meggyőződve hogy ezzel még erősítjük is a tőkét.
Előzmény: medveger (19878)