Hát ez az! Ez a jó hozzá állás az utazáshoz.
De könyörgöm valaki magyarázza el nekem, hogy mikortól sokkoló egy élmény átélése? Lehet. Sőt! Biztos vagyok abban, hogy rosszúl fogalmaztam meg a mondani valómat az elöző hozzászólásaimban. De! Ha egy kakasviadal sokkoló egyeseknek, akkor mit szólnának mondjuk ahhoz, hogy ha el kellene menniük mondjuk a manilai erődhöz, ahol tízezrek haltak meg, vagy Kabayanba ahol a barlangokban több, mint ezer éves múmiákat lehet látni. Az ember leveszi a fedőt az urnáról és ott van egy 1200 éve halott ember akinek kivehetőek a tetoválasai? Esetleg, hogy mehet egy érzékeny lelkületű emberke egy vulkánhoz, ami tavaly 20 embert ölt meg, a történelem folyamán meg tízezreket? Amikor Taclobánban voltam pár hónappal előttem a Yolanda szuper tájfun minimum 12.000 embert ölt meg ebben az egyetlen egy városban, valamint 4000 tünt el (a hivatalos jelentések szerint országszerte volt 6700 halot) csak abban a városban, ahol óceánjáró hajókat sodort a tájfun a városra. A környékbeli, tengerparti pár száz, pár ezres települesinek áldozatait meg úgy ahogy voltak elmosta és elpusztította, mindenféle számadat nélkül? Tacloban, Leyte szigetén van, ami körül zajlott a történelem legnagyobb tengeri csatája, majd ezt követően közel két hónapban majd közel 60.000 ember életébe kerüt ennek az egyetlen egy szigetnek a bevétele (ezt a csatát hívják “Ázsia Normanidájának” - és még hátra volt 7103 sziget... Vagy Coron körül, ahol 40 japán roncs van, ahol nem egyszerűen emberek, hanem “gyilkosok” tértek örök nyugalomra - erről írtam a blogomban is: http://hungariangeographic.blogspot.co.uk/2013/04/hetfo-o-je.html Negras szigetén is rengeteg a látnivaló. A temészeti szépségeken túl akarva-akaratlanúl szembetalálkozik a turista azzal a hellyel, amit az amcsik benzin bombákkal égettek fel, aminek következtében a háború után évekkel is barna volt a föld az ott beleégett japán katonák vérétől. Sagadában a függő koporsók milyen hatással vannak az érzékeny lekületű emberekre? Ne addj Isten Banaue, ahol hivatalosan a fejvadászok a ‘80 évek közepén gyilkoltak (Borneón hivatalosan az ‘50 években volt ilyen) Bohol szigetén több százan haltak meg egy nem is olyan régi földrengésben? Akkor nem mentek a csokihegyekhez meg a kis makikat megnézni? Vagy Cebuba sem mentek, ahol egy toronyház tüzében 120-an haltak meg? Olyan eseteket nem is említve, mint mondjuk Kambodzsában a Killing Field ahol, egyetlen egy fához vágtak a bokájuknál fogja közel kétszát csecscemőt a komcsi rezsi pribékjei? Vagy esetleg a bolíviai Potosi, ahol egy Gellért-hegyni ezüstbányában 8-12 millió ember halt meg alig 150 év alatt? Pont ezért mondom, ha valakit kiaakaszt ezek után egy kakasviadal annak nem való a világlátás. Az maradjon a kaptafájánál, élvezze a nyaralását, egyen-igyon jókat, töltsön fel a Facebookra cool fényképeket mint egy tömeg túrista - de akkor könyörgöm, tarsa magában a hülyeségeit, felesleges hülyét csinálni magából ország-világ elött.