szölőszem Creative Commons License 2016.02.23 0 1 1626

A rezisztens szőlő gyökérzete nem áll ellent a filoxérának.Vagyis nem azért rezisztens,mert ellenáll a filoxérának.A rezisztens fajták/PIWI/ a gombabetegségek ellen lettek kinemesítve.

A kézben oltás akkor sikeres,ha az alanyt egy kicsit előhajtatod/vízbe állítva szobahőmérsékleten egy hét/,majd éles tiszta oltókéssel síma felületű vágással szoros illesztéssel/alany-nemes/,nedves puhafa fűrészporba ,vagy P1 perlit+natúr tőzeg 1:1 keverékébe függőlegesen állítva 28-30 C°-on tartva helyezed el.A lényeg a magas hőmérséklet,és a magas páratartalom,mert a kallusz képződéshez ez kell,valamint oxigén .Az oxigénre a kallusznak van szüksége,ezért nem szerencsés,ha szigetelő szalaggal,vagy tejes zacskó csíkkal tekered be az oltást,mert a képződő kallusz sejtek nem kapnak oxigént.

A profi cégek úgy csinálják,hogy a nemes és alany szorosan illeszkedik egymáshoz,így nincs szükség oltószalagra /gépi oltás/.

Az oltott vesszőket beleállíthatod alul kilyukasztott pet palackba is,a fent leírt nedves közegbe.Az oltott rész,és a nemes is be legyen fedve lazán,hogy az oltás kapjon oxigént,és nedves is maradjon.

Én már számtalan módszert kipróbáltam,és a következő vált be:

Töltöanyag:perlit+tőzeg,kötöző anyag:Stocker oltószalag,/ami lehelet vékony/,vagy raffia hézagosan tekerve az oltásra.

Azt nem állítom hogy a szigetelő szalag,vagy egyéb rögzítési anyag nem jó,én is kipróbáltam,de ezekkel nem értem el olyan jó eredményt.

A zöldbe fás oltásnál használhatsz szigetelő szalagot,tejes zacskót,vagy bármi mást,mert ott az alany már zöld,és az oxigén ellátás zavartalan.

Még egy fontos dolog a kézben oltásnál/fásba-fás/:a növény élettani ciklusa révén a legjobb oltási eredményt MÁRCIUSBAN érheted el,mert akkor a leg intenzívebb a kalluszképződés az egész évben.

Előzmény: gyfa50 (1623)