A szőlőt leginkább azért oltják rá alanyfajtára, mert a filoxérának az áll csak ellen, meg a direkttermők, így az otello is ellenáll a filoxérának.
Vannak olyan alanyok, amik szárazságtűrők, és olyanok is, amik a vizes területet is szeretik, így néha még homokon is megérheti az alanyra oltás.
Az oltási módokból van a kézben oltás (fásra-fás), aztán van a tőke átoltása. Itt is lehet fásra-fás, de inkább a zöldre-fás, és zöldre-zöld oltás az elterjedt.
Szerintem a kézben oltás környezeti feltételeit nehéz házi körülmények között biztosítani (30°C sok ideig, párás környezetben, stb...), így nem biztos, hogy azzal érdemes kezdened. Woodruff fórumtárs pont pár nappal ezelőtt írt erről, így csak vissza kell olvasnod.
Sokkal egyszerűbb a már erős tőkét átoltani, akár 2-3 fajtát is bele lehet tenni egybe, ha kevés a helye az embernek - persze legjobb egy tőke-egy fajta. Talán a zöldre-fás a legjobb megoldás kezdőnek, mert az időjárástól kevéssé függ. És ez is sokszor le lett írva, olvass vissza róla, és ha már kicsit képben vagy, jöhetnek a kérdések. Aminek viszont most van az ideje, az oltóvessző megszedése.