Olvass majd vissza azért néha mielőtt morcos leszel!
Ezzel mi is a gond? Ha bögrének hívják a mértékegységet akkor rossz, ha kg akkor jó?
Azért nem jó,mert maga a tészta készítési, érlelési, kelési folyamatok olyan kényesek és nehezen befolyásolhatók (legtöbb esetben a liszt paramétereinek változása, különbözősége miatt, hogy ha pontosan mérjük ki az alapanyagokat még akkor sem biztos, hogy a kívánt végeredményt kapjuk.
Ha pedig csak bögrézünk, kávéskanalazunk, akkor már végképp nehéz rájönni, hogy a frissen sütött kenyerünk vajon azért lett más mert a sóból kicsivel több szaladt bele (kis mennyiségben 1-2 gramm is befolyásolhatja a végeredményt) vagy a liszt paraméterei másabbak mint a legutóbb használt.
Az teljesen mindegy, hogy évek óta ugyan azt a lisztet veszem a boltban, mert a malmok különböző időben őrölt termékei között is óriási a különbség.
Tehát ha valaki szeret kísérletezni, akkor pontosan mérjen mindent, mert akkor tudja majd levonni a következtetéseket, hogy jó irányba halad-e vagy sem, mert mérés nélkül tényleg ne fogja tudni, hogy a kísérletező kedve miatt lett jobb a kenyere, vagy csak éppen a megvásárolt liszt minősége jobb.
Nem olyan egyszerű kenyeret sütni és sokan saját kárukon jönnek rá, vagy ne adj isten a kedvük is elmegy tőle, az ajándékba kapott gép pedig a garázs sarkában porosodik, pedig ha valaki tudja, ki tudja használni és van türelme akkor nagy örömét lelheti benne az egész család.
Ezt meg tényleg ne keverjük ide, teljesen más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparra és a háztájira. Nem véletlenül.
Ezt sem véletlenül írtam le...
Vannak olyan járulékos anyagok, melyeket nem véletlenül vizsgál a hatóság, nyilván háztájiban nem annyira fontos, de sok múlik a hatóság által vizsgált paramétereken, hogy mennyi ideig eltartható a kenyér, mennyire lesz foszlós a kalács, stb.. ezek ugyan olyan fontosak otthon is csak éppen nem kell büntetést fizetni miattuk.
A margarin mennyisége befolyásolja a tészta szerkezetet, hogy az csak egy kifli vagy briós tészta lesz, itt is csak pár dekán múlik kis adagban. Ha kovász keveset érik, akkor nem lesz a kenyérnek úgy nevezett savfoka, nem lesz tartós (főleg nyáron) és kovász nélkül nem is kenyér, hanem csak zsemle cipó.
A végére meg csak annyit, hogy nyugodtan meg lehet sértődni azért mert valaki nem ért egyet azzal amit írtam.
Meg is lehet fogadni egy pár tanácsot, nekem mindegy. Lehet szakmai beképzeltségnek, nagyképűségnek is értelmezni, meg segítségnek is. Ezt hogy ki hogyan értelmezi én arra bízom aki olvassa.
Régebben is leírtam, hogy bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, amiről még vannak ismereteim.
Viszont ilyen hozzászólásra most válaszoltam először és utoljára, mert ez nagyon elkanyarodik a fórum témájától és nem is építi azt.
Szerencsére abban a helyzetben voltam, hogy részt vehettem olyan termékek kifejlesztésében, melyek akkoriban az országban egyedül álló technológiát, csomagolás technikát képviseltek. (tartósító szer nélkül 90 napi eltartható termékek) Az ország számos pontján, kisebb üzletektől a hipermarketekig nagyon sok helyen jártam az ott dolgozókat betanítani és a ismereteiknek bővítést elősegíteni. Minőségi reklamációkat vizsgáltam, szakvásárokon sütöttem. Én nem ellenkezem akkor sem ha tesztek fel kérdéseket, de akkor sem ha nem.