Úgy látom, sajnos minden új növénynek van némi hátránya is, (vagy gyengéje), csodanövény nincsen (már ami a termesztést illeti.) de persze nem kell elkeserednünk. egy kis izgalom miatt még becsesebbek lesznek növényeink. ízlések és pofonok. az előny lehet hátrány, a hátrány előny...
most csak a hátrányokat gyűjtögetem, mert az előnyöket minden kertészet leírja... :)))
szóval egy ilyen hálátlan, de hiánypótló összefoglalásra vállalkoztam... egyben vitaindító is :)
Goji: lisztharmat tenyészet. apró, így sok kézimunkát igényel a szedése. nincs egyetértés abban, hogy mennyit együnk belőle, vagy hogy egyáltalán mérgező-e, persze csak kicsit (lásd kajszibarack vagy alma mag cián tartalma). lásd: ördögcérna eredeti név... (ami nem öl meg, megerősít...)
Kivi: porzós és termő is kell, támrendszer, öntözés (sok víz). speciális metszés.
káki: utóérlelni kell. hátránya az előnye: kevés a sava, ezért sokan répagyümölcsenk mondják
(mert pl. a kajszinak van sava is ami plusz zamatot ad neki.) egyes fajták hajtásvégei -15 fok alatt elfagynak. fiatal fa ki is pusztulhat tartós -20-25 foknál. igaz manapság nincs ilyen hideg, de nem zárható ki, hogy néhány éven belül nem is lesz. déli domboldal, jó fagylefolyás ajánlott, ha nincs ilyen, akkor túl kell élni az első 5 évet.
jujuba: sokan csalódnak: "fűrészpor ízű". szerintem: a legtovább, amíg lehet, a bokron kell hagyni. mézben kandírozva már jó édes. van akinek nem akar teremni. kicsit tüskés.
indián banán: fiatal korában napégésre érzékeny, később viszont teljes fényt igényel. svanyú talaj jobb neki. nem tárolható. gond: túl finom :) beporzást szokták problémaként felhozni, de mindenkinél máshogy jelentkezik, van akinél nem probléma.
mézbogyó: tényleg kicsit savanykás, tehát nem méz(édes) bogyó... magában eszegetve, esti időpontban refluxosoknak nem ajánlott... :( társítva (műzli, vagyes turmix, napközben: oké), egyes fajták apró szemeket és keveset teremnek (főleg amíg fiatal bokor.) nekem a köveskáli meszes talajon nem ment semmire, átültetve a szombathelyi savanyúra megindult.
japán körte: egyesek szerint vízízű. bio lenne, ha időnként a kukac nem szeretgetné... tűzelhalás is elkaphatja... túlkötődik.
naspolya: csúnya, szottyos. nottingham fajta igen kicsi szemű (sok cseresznye méretű és formájú), de ha nyugtatni akarom magam, akkor finomabb mint a szentesi rózsa... :) - ami igazából a legjobb. mert a holland óriás nagymagvú, sokszor rossz, romlott ízű... tűzelhalásra nagyon érzékeny!!! kapható tűzelhalás álló is, DE: 1. mikor megjött a csemete, a címkére ez volt írva: "közepesen tűzelhalás-álló :), 2. most ültetem, nem ismerem az ízét... amúgy imádom. (szentesi rózsa, nottingham).
fekete málna: nagyon-nagyon tüskés!
homoktövis: nagyon tüskés. nehéz szüretelni, bár vannak megoldások.brutálisan savanyúúú!
én még 1 kortyot sem tudok meginni belőle.
C vitamin tartalmát (mint a gojiét) sokszor tévesen írják le, de tény azért, hogy igen magas... persze ha nem hőkezeled, ill. azt is figyelembe kell venni, minden gyümi veszít a tároláskor a C vitamin tartalmából még kezelés nélkül is (igaz, az nem annyira jelentős)... a homoktövis italokat általában almalével higítják akár 80-20% arányban (és ezt nem annyira tüntetik fel, vagy csak rosszul olvashatóan, van több tapasztalatom is... ha olyan a cucc, mint a lekvár, akkor valószínű, hogy 100%-os. egyéb: porzó is kell mellé!!!
áfonya: csak savanyú talaj. szereti a vizet, csak esővizes öntözés! óvatosan kapálhatod csak, sekély a gyökere. macerás szedni, igaz, jó a kilóára (ezért viszont kevesen engedhetik meg maguknak). sok kertészet rossz minőségű vagy vírusos töveket árul.
füge: nem tárolható. (jó)éretten hullik. berepedezhet (rothadás). -15 fok után kifagyhat, fajtától függően, igaz tőröl szinte mindig kihajt (de abban az évben nem, vagy keveset terem.) darazsak, hangyák szeretik, dézsmálhatják. "nem lehet" metszeni (néha kellene, ha pl. belenő az ajtóba, ablakba, szomszéd kertbe...), mert visszavág még erősebb növéssel. mivel hagyni "kell" nőni, öregebb (magas növés) pl. 40 éves korban a bokor teteje nehezen szedhető (bokorra nem lehet mászni, szedővel meg macerás). van, amikor nem érik meg / be a héja, akkor csak a belseje finom. sok magja van, valaki ezt nem szereti.
mogyoró (corylus avellana): imádja a vizet. őt meg a mogyoróormányos. állandó, szakszerű metszés. több fajtát kell ültetni.
törökmogyoró, kerti berkenye: ha a diót unokáinknak, akkor ezeket dédunokáinknak ültetjük... :) no, nem ennyire vészes, de tény: kb. 20 év múlva teremnek... de szép feladat! van 2-2 fám...
+ minden növényhez: mivel különlegesek, egyszerre könnyű (kisebb mennyiségben) és nehéz is eladni (ld. Tesco: sok ilyen gyümit végül leakcióznak 50%-kal amikor már rohad...), mert sokan idegenkednek az újtól, csak a megszokott alma...
de ezért is van ez a fórum, megismertetni mást is... az ízlést formálni kell...
ez után a sok csúnyaság után viszont: itt a tavasz, kertészkedésre fel!