Úgy érzem ez a mikrooxidáció számomra elhagyható...:)
Nem is tudtam, hogy létezik műanyag variációban is, ez igencsak elgondolkodtató...
Az ismerős „rutinos gazda" csak annyiból az, vagyis hát feltételeztem, hogy az, mivel 20-30 éve borászkodik, (megjegyzem nagyon finom is a bora) - ez abból is látszik, hogy 7-800 litert el is szokott belőle adni egy szezonban...
Valószínűleg akkor nálunk is ez történhetett a túl korai kénezéssel, megöltük az élesztőket, maradék cukros bor lett, tavaszra, amikor a kénmennyiség lecsökkent, a pince pedig melegedni kezdett újra beindul a forrás...:(
Na de mi történt akkor a fehérnél? Ott nem kapott túlságosan hamar ként se, és tökéletesen ki is forrt...
Mindent úgy csináltam, ahogy írod:
A heves forrás után pár hétig még hagytam a bort kén nélkül, ekkor megszüntettem az addig létező forrási űrt, tehát telitöltöttem a ballont. Utána kapott csak ként, amikor lteljesen etisztult, és ekkor kapta az első fejtést is. - Most mégis nagyon enyhén bubis..
A derítés mennyire fontos eljárás? Mert szüleim nem rémlik, hogy szokták csinálni.
A fehér borunk Irsai Olivér - elég illatos, muskotályos szőlőfajtából készül!!!