Az úszófedeles nagyon könnyen tisztán tartható, a bor egészséges marad benne, nem oxidálódik, könnyen ki lehet venni belőle kis mennyiséget. Egy hiánya van, ami a hordóknak az előnye, a mikrooxidáció. De szerintem a házi borászkodásban ennek nincs nagy jelentősége. Ha műanyagot veszel, akkor fele áron kijössz az inoxhoz képest
A hordó kezelése és tisztán tartása nehéz, a kiszáradás megelőzéséhez jó pince kell. Darabba nem tartható benne a bor, így folyamatosan töltögetni kell. A kis hordók (100 liter alatt) mikrooxidációja szerintem magas, a bor hamar elöregszik benne.
Nem tudom, a "rutinos gazda" miben rutinos, így nem tudok a kérdésedre válaszolni.
Kén megvédi a bort a káros folyamatoktól.
Lehet használni héjon áztatáshoz a jobb feltáródás miatt, és az oxidáció csökkentésére. Lehet használni a behozott vadélesztők elpusztítására, de ekkor fajélesztős beoltást kell utána alkalmazni.
A bort, ha kiforrt teljesen, le kell kénezni, de nem kell feltétlen rögtön, mert saját élesztőjén még lehet hogy pár hétig csendben dolgozik, hogy a cukor 0-ig menjen le. Ha hamar kénezel, megölöd az élesztőket, maradék cukros lesz a bor, aztan tavaszra, amikor a kénmennyiség lecsökken, a pince melegedik újra beindul a forrás (ezért is kell időnként kénszintet mérni - mármint azért, mert egy idő után lecsökken, a bor megeszi a ként).
A fehérnél én a heves forrás után pár hétig még hagyom a bort kén nélkül, de fontos, hogy ekkor megszüntetem az addig létező forrási űrt, tehát telitöltöm a hordót/ballont, vagy ráeresztem a fedelet a borra a tartályon, és kotyogó még marad. Utána kap ként, majd ha letisztult, ekkor kapja az első fejtést, kénmérést is csinálok. Ezután pár héttel akár deríteni is lehet egyes illatosabb fajtákat, de ezt tavaszra is el lehet tolni. Derítés után kell egy újabb fejtés.
A vörösnél hasonló a helyzet, de célszerű még a cefrén hagyni kiforrni, csömöszöléssel egybekötve, majd 2-3-4 hét után préselni. Esetleg egy éjaszkás üllepítést lehet adni a bornak valamilyen tartályban, hogy a durva seprő leüljön, és csak a tiszta kerüljön tárolóba.
Ezzel is lehet várni pár hetet, mert ha volt kis maradékcukor, akkor az még dolgozhat, vagy akár az almasavbomlás is elindulhat (tehát figyelni, nem durván lezárni, hogy ha CO2 fejlődik, tudjon is távozni). Majd pár hét után ez is kaphat ként.