Én hanyagul, de csirkéztem az oltványokat, volt -14 fokos hideg is, féltem, hogy a vékonyabb nemesek nem biztos hogy túlélik. Hó nincs, az idő változó. De 2 hét és már bontom kifele a csirkéket. (Amúgy pécsről hoztam őket, 13 fajtát, ebből 3 kadarka klón, nagyon remélem hogy minden fajta azonos lesz)
pintjano:
Csak halkan merem mondani, hogy talán sikerült az első kézben oltásom, amely fekete rizlingen ezerjót takar. Türelmetlen vagyok és meglestem az egyik kötést, amelyben mintha kalluszosodást vélnék felfedezni. Persze még a siker messze van, de már jó jeleket látok. Persze még a tökéletes vágást gyakorolni kell, sajna az még nehezen megy. amúgy ékoltást, párosítást és angol nyelves párosítást használtam. Ha netán sikerülne, lesz kontrol alapom a saját gyökerén és rizlingen tartott ezerjót összehasonlítani.
Jó dolog az oltvány, de a filoxéra előtt nem voltak oltványok mégis voltak minőségi(?) szőlőink és boraink is. (Ha tévedek javítsatok ki bátran). Biztosan jobb az oltvány, de én eddig bárhányszor vettem oltványt, a gyökérzeten alig-alig volt hajszálgyökérzet, ami nagyon fontos lenne. A f.rizling pedig olyan bolyhos gyökérzettel rendelkezik dugványként, hogy sok oltvány is megirigyelhetné :)