Német oldal is "lisztet" emleget, de az általam talált magyar(9.oldalon) oldal szerint nincs belőle
Mo-on. Ha a tied Molnárszőlő (fekete rizling)--én nem láttam csak az általad küldött linken--
akkor "sürgősen küldj egy tövet" a magyar fajtagyüjteménybe. Mert a Molnárszőlő, nem direktermő
de a tiéd???
Bocs, ha pedig vmilyen direktermő, akkor megvan a "titka a nem akar kalluszosdni" gondodnak... Nászom Nyiregyházi s adtam neki Pölöskei muskotály vesszőt és gyökeresedett.
Apám oltogatott (Pilisen a homokon)"hullajtós kadarkára" és sikerült... De soha nem oltott az általa is "fekete rizlingnek" nevezett direktermőre (volt vagy két tő, de labruska ize volt tudom)
A direktermők nehezen gyökeresednek és oltás is kín a nemesszőlőkhöz képest, de ezt a másik fórumon leirtam... Szóval Kövidinka-t próbáld alanynak, vagy bármelyik nemes szőlőt, ami ott jól érzi magát, ha oltani akarsz továbbra is...
Arról viszont nincs semmi fogalmam, hogy hogy pl. a Ripária Berlandi hogy érzi magát homokon, és a többi alanyszőlő, erről más, akinek van oltványa homokon tud vmit mondani (Pilisen nem volt, itt pedig száraz kötött talaj van).
Na még egyet, amit nem irtam le eddig, de eszembe jutott.
A túlsó oldalon- É-NY-i oldal- jobban diszlik a direktermő szőlő... ez és még itteni hosszú megfigyelésem alapján állitom--- az "ámerikai" származású szőlőknek a 15 évi nyár nem a "kedvencük", de a nemes szőlők már kedték jól érezni magukat a 30 fok körül (persze az alany nem annyira... ez a szőlőtermesztés egyik kinja)...
Szóval másik szőlőt választanék alanynak, hátha megoldódik...
üdv PJ, aki izgul, hogy "kalluszodjék" (nálam is a Piros delewár és Japán Izabella)