"Eddig a szeretet neked is jo volt. Es eppen te magad allitottad, hogy Jezus a szeretetrol beszelt, ellentetben Pallal, az Oszovetseggel, stb."
Ott és akkor a bibliai jézusi szeretetről beszéltem, ami sokkal inkább tisztelet lehetett, de akkor erre nem tértem ki, mert nem volt fontos.
Most viszont konkrétan a szeretetről beszélgetünk, s annak mibenléte a vita tárgy. Ettől nem változott meg a véleményem a jézusi szeretetről, legföljebb pontosítva lett ez a fogalom.
"Es ha behelyettesitjuk a nevunket, ahogy a pap javasolta, akkor ez azt is jelenti, hogy mi sem szununk meg."
Ezt ideig-óráig el lehet hinni, de egy gyászjelentés visszahoz minket az álomvilágból ide a Földre.
"Magadrol beszelsz, mert neked ez a rogeszmed, hogy a Bibliat ugy kell olvasni, hogy ha valaki valahol kinyitja, rogton azt kell csinalni."
Nem, én egyáltalán nem ezt állítottam, hanem azt, hogy nem lehet tudni, ki, hol nyitja ki.
"Es pont te vagy az, aki felreerted a Bibliat. Azt irtad, hogy Pal mindenre azt mondja, hogy bun. Es te magad is belattad, miutan figyelmeztettelek, hogy rosszul gondoltad."
Ne viccelj! Hol láttam be, hogy minden bűn?
Ne érzelmektől vezérelve vitatkozz, hanem érvekkel. (Tudom, ez női tulajdonság, s ezt méltányolom is...de mégis célravezetőbb az utóbbi)
"Szerinted van olyan ember, aki ugy gondolja, hogy felaldozza a fiat, mert ha Isten akkor ezt mondta Abrahamnak, akkor biztos most nekunk is ezt mondja?"
Aki saját magát feláldozza, az bármire képes. Fanatikusok mindig vannak, lesznek.
"De akkor meg az volt a baj, hgoy "a katolikus egyhaz elzarta a Bibliat"."
Mondjuk én sem tettem volna a kirakatba...
"Most meg az a baj (neked), hogy lehet olvasni."
Nem, nekem az a baj, hogy olyan írást (verseket) tart szentnek, amihez sem Jézusnak, sem a jézusi keresztényeknek semmi közük.
"A katolikusoknak a katolikus hitet (ami a katekizmusba le van irva) kell kovetni, nem az Oszovetseget."
Akkor mit keres az Isten (pláne Jézus) igéi között, mint - értelemszerűen - követendő Szentírás?
"Oszovetsegben is van nagyon sok inspiralos tortenet, ima (pl. Zsoltarok konyve)."
Ami azt illeti többet tanultam Solohovtól (Emberi sors) Albert Schweitzertől (élete)...