Na, akkor sorjában :)
Y-ozás:
Ezzel két bajom is van. Az egyik az eltérő menetidő. Tegyük fel (tudom, elég merész), hogy a DKV csinál a jelenlegi 25, 41, 45 és azok módosulataival egy olyan egyenletes menetrendet, ahol a Vincellérről úgy indítják a buszokat, hogy a Széchenyin keleti irányba mennjenek. És akkor ezzel számolgassunk. Vegyük példának a Falógér megállót. a 25 és 25Y megtéve a körüket 18 perc múlva érnek újra a Falógérhez. A 125 - 25, valamint 25Y - 125Y 24 perc múlva. A 41-es és 41Y-os 16 perc elteltével. Na, akkor őket hogy is hangoljuk? Akárhogyan csináljuk, úgyis az egyik utoléri a másikat. Aztán a hátrább lévő busz utascseréje a kevesebb utas miatt felgyorsul, ami miatt még gyorsabban fogja közelíteni az előtte lévőt. A Csokonai Színháznál már garantáltan 4-esével fognak járni. Ezt mind amiatt van, hogy a sok Y-ozás miatt mindnek más a menetideje.
A másik problémám pedig a megjegyezhetőség. A (1)25(Y) anniyra összetett, hogy azt sima utas szemel nehéz megjegyezni. Mikor melyik merre... Aztán az sem jó, ha az utas elveszíti magát a hálózatban
Hosszú járatok:
Az, mint tudjuk az átszállás elég rossz tud lenni. Főleg a ritkán járó járatoknál, mivel elég sok idő el tud telni a várakozással. Természetesen nincs olyan hülye, aki végig utazna a 11-esslel, de nem lenne jó kettévágni sehol sem. Én is ismerem a 11 - 14 tervet. Még tiszta szerencse, hogy nem lett két Dósa Nádor teres végállomású busz... Oké, hogy elég hosszú járat, de az aki csak pl. Budai Nagy Antal - Kenézy megállók között utazik jól jár a közvetlen 11-essel. Ha kettévágják már lőttek az egésznek. És ez mindenhol így van. A kettévágással biztos, hogy sokan buknak.
Igazából a 15-ös is egy jó hosszú járat, mivel a Széna téren csak pár percet áll. Így a tényleges menetideje majdnem másfél óra. Na és? Létrehoz közvetlen kapcsolatokat, és nem is annyira zavarérzékeny. A Széna tér meg egy menetidő kiegyenlítő pontként működik, ahol ha minden jól meg áll pár percet, ha meg nem, akkor tovább hajt ahogy szokott. Na, csináljanak még pár ilyet, és meg van oldva a dolog. Csúcsidőben a 10 percenként járó buszoknál, pedig tök mindegy, hogy van-e késés, mert úgy is gyakran jár.
Ha már hoztam példának ezt a 10-es körjáratot, akkor példálózzunk azzal: Örök probléma, hogy a Szabó Lőrincről csak átszállással lehet eljutni a Nagyerdőre (Pl: Egyetem, Klinika). Csinálhatjuk, hogy összehangoljuk a 10-et és a 11-et. Akkor a Vezér utcán párosával fognak járni, fölöslegesen. Ennek nincs értelme. Csinálhatjuk, hogy járjanak egyenletesen, de akkor meg nincs átszállási kapcsolat. A körjárat erre pont jó megoldás.
Miért is?
- A Vezér utca csak az egyik ok. A másik az egyenletes kihasználtság. A 10-es és a 11-es is a végén mindig kiürül. Ha kombináljuk körjárattá egyenletes lesz a kihasználtság (lásd: 22, 24)
- Az Egyetem sugárút is jól járna egy közvetlen Kenézi kapcsolattal, továbbá létrejönne egy K - Ny irányú kapcsolat is észak- Debrecenben.
- Össze lenne Kötve a Klinika a Kenézyvel.
- Nincs átszállási kényszer
Hurokban fordulás:
A külvárosok ideális megoldása. Ott van pl. a 15-ös. Nincs senki olyan, aki a Wolafka utcáról a Wolafka utcához utazna, de mégis egyenletes kihasználtsággal teszi meg a hurkot,nagy lefedettséggel. Egy sima buszjárat (pl 41Y) ugyan azon az úton megy oda, mint vissza. DE nem hiszem, hogy bárki az Irányi Dániel megállótól a Fiákereshez akarna utazni. A cél a nem pazarló belvárosi kapcsolat. És jelenleg is a busz a Diószegi felé szépen kiürül, majd vissza felé lassan megtelik és ez nagy pazarlás! Egy hurokban fordulóval el lehet érni, hogy mindenki eljusson a belvárosba, a 15-ös mintájára egyenletes kihasználtsággal.