Nem tapasztaltam olyat, hogy valamelyik is elrugná a másikat. Mondhatjuk rájuk, hogy kompatibilisek...
Én viszont nem tudok másra gondolni sok esetben (igaz ez D-DNY-i rézsükkel teli meszes
agyagos talaj). Példák: volt Feri szőlőm--átoltottam régen, most dobta le (Eszter volt rajta) a mellette
lévő is kinlódik, kicsit odébb hivatalos alanyon, nő és tökéletes. Feri szőlőn betegeskedett is.
Volt jobb helyen vmilyen direktermőre (viszonylag nagy szemű, fekete, de fehér belű szőlő, de labruska izű) arra szintén Esztert oltottam (akkoriban ezt szaporitottam)-- sokáig élt, de 2 éve nyekk. Most oda döntöttem alany szőlőt és bele Piros saszlát, szép és egészséges, idén teremni fog.
Hátul a kerben van szerintem többféle direkktermő (szomszéd beszélt rá)--pl. százszoros, meg még ki tudja mi minden (korábban nem ismertem ezeket, igaz most sem nagyon) és sok éve nem sikerül beoltanom, talán idén (ha nem sikerül akkor vége, kivágom).
Mult tavasszal oltottam sokfélét, többek között Japán Izabellát, és Piros delewárt--- éppen hogy él egy-egy (talán kihajt tavasszal). Ezzel szemben ugyanolyan alanyra Kósát pl. majd mind sikerült és hatalmas vesszőket hozott és be is értek, sőt volt fürt is rajtuk (sok éves alanyok--Ripária Berlandi...)
Szóval, ami nálad jó, lehet máshol nem... De köszönöm én is tapasztalataidat, s te is irdod, hogy legjobb a hivatalos alany.
üdv PJ