Sziasztok,
Régebben visszaolvastam sokat, mostanában azonban nincs túl sok időm az elmúlt hozzászólásokat átfutni.
Tehát röviden:tavaly ilyenkor elültettem néhány kisebb edénykébe valószínű Hayward kivi magokat, amik pár nap ill. hét múltán rendben kikeltek, azután később nagyobb konténerbe lettek telepítve, és most is abban vannak a pincében.
Néha locsolom, nehogy már kiszáradjon télen is, noha most nincs levele, úgy két méteresre
sikerült növesztenem az állandó évközbeni locsolásokkal. Jó sok vizet kíván tényleg, ahogy írják itt mások. Nagyobb is lehetett volna, ha előbb ültetem ki nagyobb edénybe. Ez az első kísérlet volt, mire számítsak vele kapcsolatban. Most jön a második, újra vetek a napokban. Ám szeretném megpróbálni dugványozva is, a töve pedig ki lesz téve tavasszal a konténerből szabadföldbe, jól locsolható helyre.
Kérdésem:ha most visszavágom a 2 méterest és feldarabolom dugványnak, hogyan fog a töve kihajtani, hol vágjam el? Szóval tapasztalatokat várnék. Ez egy kísérlet, tudom hogy így nem fog teremni, oltani kell, amit később meg is próbálnék. Szeretek pepecselni. Ha elvágom lentebb a tövénél meghagyva úgy 20-30 cm-t, akkor gond nélkül kihajt? Nem láttam még élőben kilevelezni, elég nehezen dobta le az egyik a nagy levelét még pincében is, amikor pedig már kint a friss legfelső hegye elfagyott.
A dugványozást egyesek macerásnak írják le, azért megpróbálnám. De mikor? Mondjuk most ha bent fűtött helyiségbe teszem? A most gyökeres töveim szabadföldbe kiültetését pedig a fagyok után gondolnám, amik mifelénk jöhetnek később is. Mikor kezd ez kihajtani? Április vagy május?
Minden segítséget szívesen veszek.
Annak pedig, aki magról való ültetéssel próbálkozik:szárított maggal is próbáltam nyáron ugyanúgy mint jan-ban, az nem jött be, jobb a frissen megszedett mag, nálam ez működik.