CsabaSzabo Creative Commons License 2016.01.16 -1 1 16

Sziasztok,

Én decemberben terveztem belevágni a vásárlásba, de elálltam a vásárlástól. Az alábbiakat tapasztaltam:

Kommunikáció, építkezés

• Nagyon kedvesek amikor szerződéskötésről és érdeklődésről van szó, viszont nem kedvesek mikor kényes kérdésekröl, szerződés módosítás vagy pontosításról van szó.
  • A 2016 decemberi átádást garantálták szóban, viszont írásban ezt nem voltak hajlandó leírni a szerzödésben. A szerzödés alapján 2017 január végéig kell biztosítaniuk a beköltözést, illetve 4 hónapig nem is jár utána kötbér, szóval 2017 május végéig átadhatják kötbér nélkül. Ezt 2 hónapra tudtam lealkudni, a havi 100 ezres kötbért pedig nem voltak hajlandóak emelni.
  • A foglalót decemberi szerzödéskötéssel fizettem ki, de kértem öket hogy tegyük át a szerzödéskötést januárra mert az ügyvédemmel késön tudtam csak beszélni és az ÁFA csökkentés hatására is egy jogbizonytalanság született. Nem mentek bele semmilyen módon, ragaszkodtak a decemberi szerzödéskötéshez - inkább buktam a foglalót mint hogy egy ilyen biztonytalan szerzödésbe belemenjek.
  • Egy 2015 nyári szerzödésben még 2 vagy 3 hónappal korább átadás szerepelt a szerzödésben és nem a 2015 december 31. Ez gyanús és az építkezés csúszására utal (ha az információ amit kaptam helyet - nem tudtam ellenörizni).

Ár, szerzödés

• 40% öneröt várnak el hitel igénylés esetén, ezzel nincs semmi gond. Ügyvédem javaslatára ezt ügyvédi letétbe akartuk helyezni addig amíg nem szerkezetkész a ház, de ebbe nem mentek bele. Nagyon sürgették a szerzödés aláírását arra hivatkozva hogy ki kell fizetniük az anyagköltségeket és az alvállalkozóikat. Ez viszont nagyon aggasztó volt, hiszen nem 5-10M forinton szabad csúszni az építkezésnek, ha igen akkor ott nagy gond van.
  • Elöszerzödést akartam köttetni velem (a 40%os önerövel), melyet ügyvédem nem ajánlott, hiszen az elöszerzödés nem követel tulajdonlapi bejegyzést, ezért ha eltünik a cég akkor nagyon nehéz bármit is visszakapni.
  • A szerzödés sok apróbb és kevés nagyobb helyesírási és fogalmazási pontatlanság volt. Egy ilyen értékü lakás szerzödésénél nem ezt várnám el. Két példa: 1.) a cégen kívül van egy másik tulajdonos is a tulajdonlapon (~50/10000 résszel) aki nincs beleírva a szerzödésbe, tehát a vásárolt lakás egy kis része ennek a tulajdonosnak is a tulajdona mely késöbb jogi kérdéseket és kellemetlenségeket vethet fel. Valószínü ezzel nem élnek vissza, viszont nagy pontatlanságot mutat a szerzödésben, melyet bármely ingatlanjogi ügyvég észrevesz. 2.) A házat terhelö jelzálogjog elidegenítéséröl nem volt szó a szerzödésben, tehát a szerzödés nem ganantálja hogy nem jelzálog teherrel együtt lesz nevember írva a lakás, mely jelzálog utána az én terhem lesz a bank felé.
  • A szerzödés mellékleteit csak többszöri kérésre voltak hajlandóak elküldeni számomra. Az kaptam válaszként elöször hogy majd a szerzödés kötéskor személyesen elolvashatom. Ez roppant aszimpatikus és gyanús volt.
  • Nem fizetnék senki helyében sem elöleget a lakásra amíg a végleges szerzödést ingatlanjogi ügyvéggel át nem nézette.
  • Az ÁFA csökkentésböl semennyit sem terveznek a vásárlók számára az árból elengedni és ehhez ragaszkodtak. Valószínüleg azért akarták velem decemberben aláírni a szerzödést, mert januárban már kisebb esélyük lett volna ezt elfogadtatni bármely vevövel is.

Nem akarok senkit sem lebeszélni a vásárlásról, csak a saját tapasztalataimat írtam le. A kivitelezö a leírtak alapján egyértelmüen be tud azonosítani, remélhetöleg ök is tanulnak belöle ha ezt olvassák.

Üdv,
Csaba