A legelső, hogy a NÉBIH nél kezdeményezd a borászati üzem létesítését, meg a NAv nál az egyszerűsített adóraktárt.
Az őstermelőnél az van, hogy csak a saját területeden termelt szőlőből készíthetsz bort. Az őstermelőnél másabb az adózás mivel 4 millióig adómentes vagy de ehhez kell (ha jól emlékszem) 600000 Ft kiadásról számla.
A bort kétféle képen adhatód el felvásárlónak (továbbértékesítőnek) vagy végső fogyasztónak.
Ha felvásárlónak adod el a borod akkor azt felvásárlási jegyre megy(amit a felvásárló ad) amin 12% kompenzációs felár van.
Ha végső fogyasztónak adod a bort akkor kell a jegyzőnél (ha jól tudom) kérvényezni a termelői borkimérést. De ehhez valamilyen formában vállalkozónak kell lenni mivel itt nyugta és számla adási kötelezettséged van.
Ilyen formában erről az 1000 literről nem hallottam. Olyan van, hogy évi 1000 litert saját fogyasztásként leírhatsz a pincekönyvbe.
Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de nézz utána pontosan, hogy most mik a szabályok mivel én nagyon rég intéztem ezeket. Azóta biztos változott valami.