Kínában élek már lassan 6 éve, és az itteni téli szünet (újév) idejében van időm általában utazgatni, szinte az összes DK ázsiai országot volt szerencsém felkeresni. Fülöp szigetek nekem nagy kedvencem, korábban már volt szó, hogy Indonézia mennyivel jobb, több, stb., ott még csak Balin és a Gili szigeteken jártam, de szerintem pont ez az egyik vonzereje a Fülöp szigeteknek: sokkal egyszerűbben és olcsóbban utazható ország, kisebb távolságokkal és gyönyörű helyekkel.
Tavaly februárban volt az első komolyabb utam az országba (2010-ben már töltöttem ott 5 napot, de csak Boracayon), maximálisan kihasználtam a 30 napos vízummentességet, a következő útitervet követtem: néhány nap boracayi kezdés után (nekem nagyon bejön Boracay, ráadásul egyik haverommal voltam, partizásra tökéletes) cebui átszállással mentünk Apo szigetre (útközben Oslob-ot útbaejtettük, valamint megszálltunk Dumaguete-ben), ahol 4 napot töltöttünk (itt megcsináltam a búvárvizsgám, amúgy nagyon hangulatos hely, 2 kicsi falu van rajta, kb. 600 lakossal ha jól emlékszem, áram csak 3 óra egy nap), majd Dumaguete - Cebu - Puerto Princesa útvonalon jutottunk el Palawanra. PP-ben nem sokat időztünk, mentünk Port Bartonba 4 napra, itt nagyon tetszettek az island hopping túrák, rajtunk kívül alig volt valaki a környéken, és sokkal olcsóbb, mint mondjuk El Nido. Port Bartonból El Nido (5 nap), majd hajóval mentünk Coronba (5 nap). Több helyet semmiképpen sem szerettünk volna belevenni, így is volt benne utazás bőven. Már akkor tudtam, hogy jövök még vissza.
Ezután Júliusban volt kb. 10 nap szabadidőm, ekkor szintén a Fülöp szigetekre mentem vissza, Boholt és Panglao-t célozva meg elsősorban.
Az északi rizsteraszokat leszámítva a főbb turista-attrakciókat így már bejártam, a mostani utamon (Január 28-án indulok) a kevésbé turistás helyeké lesz a főszerep: a már említett helyeken (Bicol) kívül még Siargao és Kelet Mindanao (ha összejön, akkor Britania islands, Hinatuan, stb.) lesz terítéken.