Felreertettel. Nem azert jonnek kulfoldrol, mert Amerikaban nincs eleg ember erre, hanem ennek valamilyen politikai / gazdasagi oka van. Pl. az outsource-ingnak gazdasagi. Ilyen peldaul, hogy a Citibank kitelepitette a szamitogepes osztalyat Indiaba, mert kevesebb bert kell fizetni, es nem kell juttatasokat, nincsenek szakszervezetek, stb.. De mielott kivitte volna, elotte a dolgozoknak kellett oket betanitani. De minden ilyen huzassal, a szinvonal es a szolgaltatas esik, mert altalaban kulfoldon rosszabbul csinaljak meg.
De kulfoldrol is sokan jonnek be un. konzultacios cegeken keresztul. Pl. Tata (Indiabol). Ezek a cegek mindig megigerik, hogy amerikai munkahelyeket teremtenek, es amerikaikat vesznek fel, de a vege altalaban az, hogy kulfoldrol hoznak be embereket. De lattam, hogy Mo-n is van Tata. Kivancsi vagyok, hogy ott is mi lesz a vege.
Az egyetemi ferohelyekre is szivesebben vesznek fel kulfoldit, mert nekik magasabb a tandij.
De mondjuk az ilyen (outsourcing, konzultacios cegek) "atlagos" munkahelyeken van (bankok, vallalatok, stb.). Az igazan magas kvalifikacios helyeken amerikaik dolgoznak (pl. Apple). Az Apple be is szuntette a software fejlesztesi uzemet Indiaban.
Lehet, hogy valamilyen merce szerint az amerikai kozoktatas sokadik, de megis Amerikaban tortenik a legtobb innovacio (Amerikaban szuletettek altal). Ennek pedig pont az az oka, hogy a tenyszeru tudasra oktatas kevesebb, inkabb a gondolkodo, innovacios keszseget fejlesztik. Ugy latom, hogy irodalombol sem sok tenyszerut tanulnak, mint mi pl. Mo-n, hanem rengeteget kell irni.
Nekem a legnagyobb problemam az allami iskolakkal az ateizmus hirdetese, szabadossag (pl. hallottam az egyik kozepiskolarol, hogy gumit osztogatnak), fegyelmezes hianya.
Mindenesetre, en senkinek sem ajanlom, hogy termeszettudomanyos / muszaki palyara menjen, ha csak nem Steve Jobs kaliberu. De Mo-n is ismerek olyant, aki fizikus doktoratussal csak tanit, raadasul egy masik varosban.