Sziasztok!
Valamikor írtam ebbe a topic-ba egy kenyér alapreceptet, ami nem gépre készült, de arra is átszámolható.
Én magam részéről a "bögrézéstől és kanalazástól" óvva intek mindenkit.
Sóból elég egy pár gramm eltérés az előző sütéshez képest és a végeredmény meglepő is lehet.
Nem csak az íz világra van hatással a só, hanem a sikérre is, befolyásolja a gáz és víz megtartó képességét, terülékenységét.
Az élesztőről egy pár szó.
- ne érjen a sóhoz soha
- ha nem azonnal dagasztunk akkor valóban nem érdemes felfuttatni, mert a liszttel érintkezve tovább dolgozhat és szép hab keletkezhet a gépben mire elindítja a programot.
- így a késleltetett, időzített program indulásáig az is szerencsés ha vízzel sem érintkezik.
- ha azonnal indítjuk a programot akkor ha mást nem egy kis langyos vízben érdemes feloldani, főleg a szárított élesztőt.
A sót, cukrot viszont nem árt mindig feloldani vagy a dagasztó vízbe belemérni, egyenletesebben oszlik el és nem lep meg a só darab a kenyérben.
És ami a legfontosabb sajnos nincs kenyér kovász nélkül.
Sütni lehet nélküle, de azt ha nem gépben sütnénk, inkább nevezném zsemle cipónak vagy zsemle vekninek.