Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 286

Én kicsit határozatlan vagyok ebben a témában. Valószínűnek tartom, hogy a nők aránya a műszaki és természettudományos területeken természetes módon nem lesz 50%. De ugyanakkor lehetséges, hogy több is lehetne, mint jelenleg. Van egy kulturális örökség, ami kifejti a hatását. Egyrészt eleve a nők széles körű jelenléte a felsőoktatásban még relatíve új jelenség, éppen ezért kevés a követendő példa, akik inspirálhatnának fiatal lányokat erre a pályára, hisz ahhoz, hogy valaki befutott ember legyen a tudományokban gyakran évtizedeket kell várni, Nobel díjat is ritkán osztanak harmincasoknak. Másrészt van egy negatív nyomás is, például amikor ilyeneket mondunk: úgysem leszel sikeres, úgyis megbánod majd stb. Szerintem ez is helytelen.

Ugyanakkor erőltetni sem szabad, ennek organikusan kell mennie, tehát ellene vagyok mindenféle kvótának és ilyesmiknek. Szerintem igenis ösztönözzük a lányokat ezekre a pályákra, de csak inspirációval, motivációval, nyilván aki fogékony rá csak az fogja választani, erőltetni nem kell és nem szabad.

Előzmény: isabellee (284)