Lustaság fél egészség:)
Az én leegyszerűsített, egylapátos, 70 dekás receptem.
I. 1-2 kiskanál ecet/olaj keverék. Egy kiürült kis üdítős üvegben tartok fele ecet, fele olaj keveréket, azt ilyenkor összerázom és löttyintek belőle az üst aljába.
II. Rászórok 10 dkg teljes kiőrlésű/rozs/graham + 40 deka mezei sima liszt + 2 kismérő só+2 nagymérő sikér keveréket. Ebből kimérek előre 6-8 adagot kiürült lisztes zacskókba, ilyenkor csak be az üstbe.
III. 1 kismérő szárított élesztőt rászórok. Sk lereszelt 50g Budafoki élesztőből szobahőmérsékleten kiszárított utána légmentesen kis tégelyben a hűtőben tárolom, és amikor kell kiveszem.
IV. 3 dl 25 fok körüli víz. Ehhez is van kis üres üdítős flakonom amin bejelöltem a 3 dl-t.
és azért öntöm a végén a vizet mert már kicsit folyik az üstöm alja.
V. be az üstöt a gépbe és beállítom a 3-as teljes kiőrlésű programot 70 dekára közepes színűre. Az ablakot letakarom az összehajtogatott, újrafelhasználható alufóliával. 3 óra 32 perc az ideje, amikor készen van sípol.
Vastag kesztyűvel 1-2 perc múlva kiveszem, fejjel lefelé ráállítom a gáztűzhelyre a rácsra, 5-6 percig hagyom hogy kigőzölje magát. Ilyenkor még mindig két kesztyűvel kirázom fejjel lefelé a kenyeret az üstből. Általában a lapát az üstben marad, a kenyér megy vissza a tűzhelyrácsra tovább hűlni.
A kihűlt üstbe beteszem a vizes flakont, mérőkanalat, alufóliát, az üstöt vissza a gépbe, de nem fordítom be, mert így az újabb kenyérnél csak ki kell húzni.
Ezt hosszabb volt leírni mint megcsinálni.