.ETNA. Creative Commons License 2016.01.10 0 0 3615

A sütésnél:

az élesztő nem érintkezhet a vízzel a hozzávalók bekészítésénél ... ezt külön kiemelték.

 

Miután a hozzávalókat beletetted az üstbe, lezárod a tetejét és bedugod a konnektorba, ekkor azonnal beáll a fehér alapkenyér (basic white) programot és a közepes kenyérhéj színt (medium), csak megnyomod a start gombot és kivárod a 3 óra 50 percet és kész a kenyér. A számláló visszafelé fog számolni, az elkészültét csipogás jelzi, ha a kijelzőn a 0:00-át látod, akkor letelt az idő a kenyér elkészült, kihúzod a konnektorból, felnyitod a tetejét és óvatosan MERT FORRÓ (!!!!), konyharuhával megfogod és kiveszed az üstöt ... stb.

A gép a kenyér elkészülte, az idő lejárta után még 1 órán át melegen tartja a gépben a kenyeret (ha pl. még nem értél haza, vagy közben elaludtál stb.) és hogy "figyelmeztessen", 1 órán keresztül, minden 5 percben még csipog 5-öt ... egyszóval, ha nem akarod ezt a csipogást hallgatni, akkor húzd ki az elkészülés után a konnektorból és vedd ki mielőbb az üstöt :-)

 

Receptek: pontosan kell - a használati szerint - követni az arányokat: (ha a helyiségben, szobában, lakásban magas a páratartalom egy plusz kanál lisztet kell hozzáadni, a víznek, amit az üstbe öntöttél kb. 21-28 fokosnak, vagyis langyosnak kell lennie)

alapkenyér 1,5 fontos (kb. 1 kg-os)

1 1/8 pohárnyi víz

2 1/2 evőkanál (a kétvégű adagoló nagyobb része) sovány tejpor ... ez elhagyható

2 evőkanál cukor

1 1/4 teáskanál (a kisebb vége az adagolónak)

2 1/2 evőkanál olaj

3 pohárnyi erős fehér kenyérlisz(ez a BL 88-as kenyérliszt) ... én sima BL-55-ös fehér búzalisztet is használok, ezzel is lehet

1 1/4 teáskanál instant (por) élesztő

 

Ezt a kenyeret készítheted az 1-es - alapkenyér, vagy a 2-es - gyors programon is.

 

Én először teszem bele a vizet, majd ráöntöm a lisztet, a lisztbe kis mélyedéseket csinálok az ujjammal, úgy, hogy alól ne jöjjön fel a víz, ezekbe öntöm az egyéb hozzávalókat, az élesztőt és a sót egymástól távolra kell tenni. Ha friss élesztővel szeretnéd, nem muszáj előtte felfuttatni, elég ha csak rámorzsolod a lisztre.

Nálam ez így néz ki:

 

Amikor a kenyér elkészül, kesztyűvel vedd ki a fogantyúnál fogva, óvatosan az üstöt, egy gyúrótáblára, vagy nagyobb vágódeszkára tedd, óvatosan rázogatva ki lehet borítani, esetleg óvatosan egy lapos fakanállal (vagy mifenének hívják) körbe "vághatod", ha véletlenül odaragadt volna az oldalához. Az üst belső borítását nem szabad megsérteni, ez rontja a minőséget, így késsel stb. ne is próbálkozz!

 

Ha nem tudod megnyitni a pdf fájl, akkor írj és lefordítok még neked néhány receptet az angol nyelvű használatiból stb. Sok sikert! :-)

 

 

 

Előzmény: vti44 (3587)