Sándor111 Creative Commons License 2016.01.10 0 1 4084

Üdvözöllek!

Előre bocsátanám, hogy kísérletről van szó, bár a kimeneteléről optimista elképzelésem van - másképp nem is csinálnám.

Növénylámpa nélkül viszont szerintem nehezen megy a dolog télen.

Hormon: Incit-K (nehezen gyökeresedő örökzöldekhez), a végük lett bemártva a kb. 15cm-es ágaknak. /Szándékosan ez a hormon: még régebben hallottam, hogy erősebbel is lehet játszani, és a hatása is jobb. Bejött - legalábbis úgy tűnik./

Úgy raktam be a földbe (100% rostált komposzt), hogy a felső rész kb. 1cm-re ért ki. Ha nincs komposztod, erdőben az avar alól is össze lehet szedni - ajánlott a rostálás. (Én fakeretre kötöttem rá hálót, ez a rostám.)

Általános szabály zöld/fásdugványnál, hogy MIELŐTT beraknánk a földbe a dugványt, külön edényben beállítjuk a föld nedvességtartalmát. Kb. kinyomott szivacs nedvességre. Kézzel szoktam átmorzsolni. Száraz földben sohasem nő gyökér, ha nem elég nedves akkor sem.

6db cserepet raktam egy kosárba, ezt átlátszó, felül kilyuggatott sittes zsákba. Előtte Dithane-val lepermeteztem a cserepek tetejét, hogy ne penészedjenek. Most már nem így csinálnám, szerintem simán szobai levegőn tartva minden nap minimálisan utánanedvesítve a felszínt ugyanaz lenne az eredmény. És ekkor penészesedés sincs, mivel nincs zárt tér. De akkor biztosra akartam menni.

Cserép: 11x11x21,5 cm, innen, kb. 3L, ebben jó nagy gyökeret növeszthet és van elég helye is.

Szerintem nyugodtan vághatod most. Én október 21.-én kezdtem, még átfagyni sem volt ideje!

A radiátor felett van 20cm-el így. A kb. 20cm távolság kell, hogy ne főljenek meg a gyökerek. Hőmérsékletet nem mértem, de jó melegben vannak.

Locsolás: minden nap, a meleg levegő eléggé szárít, de nem szabad túllocsolni, egyszerűen nedvesen kell tartani a talajt.

Később viszont - mivel a forgalomban kapható növénylámpák nem adnak UV sugárzást - a levelek nagy része le fog égni, ha kirakjuk a szabadba.

A növénylámpákat Kínából rendeltem, ingyenes kiszállítással jó esetben egy hónapon belül itt vannak. 60 nap alatt garantáltan. Az itthon vásárolhatók aranyárban vannak, hazait az ára miatt biztosan nem vennék és a kínálat is igen gagyi. 200W/m2-el számolva megfelelő világítást lehet elérni. Legjobb az 50-50% kék-vörös arányú.

Célszerű egy elhúzódó borús, esős, meleg időszakot választani majd erre. Akkor jobban hozzászokhatnak a nap sugárzásához. De a lényeg a kifejlődött fás rész és a gyökérzet, amivel kb. egy évet meg lehet spórolni ha az ember elég korán kezdi. Eperfával tavaly már megcsináltam ugyanezt, de úgy látom, a füge sokkal jobban bírja a szobai viszonyokat.

Üdv: Sándor

Előzmény: unartis: (4083)