földicserkó Creative Commons License 2016.01.05 0 0 285

Salam!

Olvastam lentebb, hogy más is kapott ízelítőtt abból mit is jelent egy közepes kapszaicin tartalmú paprika feldolgozása. Tud valaki tanácsokat adni, hogy kell mondjuk habanero örleményt készíteni? Pár hónapja készítettem először erős paprika örleményt, volt 3 fajta... egész megdöbbentő volt a tapasztalat egy kezdő kertész számára. A közepesen erős közönséges paprikával (macskapöcse) esett meg, hogy puszta kézzel dolgoztem fel, és utána többszöri kézmosás, fürdés után is félelmetes volt a kezem hatása... semmilyen nyálkát kiválasztó szerhez nem szabad nyúlni ilyenkor (orr, szemek, nemi szervek...stb.) órák után sem. De akkor hogy kell? Mert húztam egy kesztyűt a thai chilihez, de az meg szétmarta már örlés közben az orrom meg mindenem, és a lakásban prüszköltünk durván... ez sehol nincs habanero-hoz... ha jól tudom a paprikát porrá örölni nem szoktak világszerte, hanem spanyol- és magyarhonban szokás. Viszont ez szerintem jó eljárás, sokkal jobban kiadja így az ízét, mintha a thai-oka követném, és csak összetörném a paprikát. De hogy kell ezt, gázmaszkaban? Én komolyan maszkra gondoltam, de végül nem vettem fel, ahhoz a fél kilóhoz, viszont ha jövőre lesz három kiló, akkor már nem tudom hogy oldom meg. Van valakinek gyakorlati tapasztalata?

De van ennél egy fontosabb kérdésem is: most akkor a paprika évelő vagy sem? Itt a forumon tanultam, hogy a chili évelő... és akkor a  fehérözön is? Paprika=paprika, nem? Nehéz nagyon átteletetni, de második évben a közöséges paprika és a chili 50-szer annyit termett mit előző évben, ami helykiasználtság szempontjából nagyon fontos tulajdonság. Nekem most az a terverm, hogy az elmített két fajon kívül, a kalocsai csípős fűszerpaprikát, a pritamint és a fehér öröznt fogom termelni. Holnap palántáznám, fólia év közben, télen cserép és remélem, hogy 2017-ben óriási bokraim lesznek, vajon reális ez az elképzelés?

Gomba2008: Végre nagyfateromon kívül mástól is hallom a cukros-ecetes vizet permetként. De én úgy tudom, hogy a tetvek eszik a cukrot. Gondolom te tapadásfokozóként használod, de ez hiba. Értem én a vegyszer fóbiád, de nem biztos, hogy jogos. Én pl nagyon erős dohánylét készítettem. Volt pár dohányom, de nem igazán sikerült feldolgozni úgy, hogy jó kedvvel elszívjam, így permetlé lett. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ez nem sokkal keményebb vegyszer, mint, amit boltban vehettem volna. A cukron kívül érdekelne egyéb ötlet tapadásfokozóként.