Maci_P Creative Commons License 2016.01.03 0 0 220

Javaslom, olvass el egy-két könyvet nyárig (pl. Prohászka Szőlő és Bor, Mercz Árpád, Eperjes Imre ezzel foglalkozó könyveit - antikváriumokban online is beszerezhetőek) mert az alap dolgokat nem árt megismerni.

A mustot nem feltétlen kénezik, vannak esetek amikor kell, van, amikor nem. A bor első kénezése 10-20g/hl, ha porítottat használsz, de lehet törzsoldatot is használni (5%-os kapható általában és ha jól tudom, a fenti értéknek az 1-2dl/hl felel meg).

A zalagyöngyéről tudnod kell, hogy nem képes túl magas cukorfokra, viszont a savait képes hamar elveszíteni. Itt jönne a hosszú fejtegetés, hogy tőketerhelés, próbaszüret, stb, hogy egy jó mustot kapjál. Mások biztos majd mást mondanak, de szerintem 17-18MM° a minimum egy jó borhoz, és a sav 6-7g/l legalább kell legyen a mustban. Különben a bor eltarthatatlan, betegségekre hajlamos lesz. (Persze lehet cukrozni, savazni stb. én most az alap, házi borkészítésre gondolok, ahol nem kémikusok készítik a bort).

A zalagyöngye ezt tudja egyébként kb. egy jó asztali bort lehet belőle csinálni, szerintem max. két esetleg három évet bír ki, ez nem egy nagy bort adó szőlőfajta. Nekem kicsit kevesebb anyagból idén kb. 50l lett belőle, mivel korán szedhető, karácsonyra már jól iható bor.

Előzmény: vadonszülött (219)