Rahed Lee Creative Commons License 2015.12.08 0 0 3835

A fogyóssal?... Háát sehogy, vagy mégis...

Amikor Te meghirdetted a tiédet, akkor ismét elhatalmasodott bennem a bírvágy, mindenképpen akartam egy jófajta trafós fogyóst. Nagyon evett a fene érte, de aztán kicsit észhez tértem. Most beletolni két kilót egy olyan projektbe, amit vélhetően alig használnék, mert én termelni biztosan nem termelnék vele, nem volna okos dolog. Az AWI /MMA szettem meg nagyon profi, mindent meg tudok oldani vele. De még nem vagyok gyógyult, bármikor rámtörhet a görcs ismét.

Jelenleg inkább egy tisztességes oszlopos fúrót kellene vennem, de itt is billegek.

Egy régebbi masszív öntvényvázas gépen agyalok, (dunavecsei, vagy bajai származású), de amik jó áron voltak, azok vagy drágák, vagy az ország másik felén vannak. Ez meg nem az a postázós kategória a magy 80-100 kilójával. Találtam egyet itt a városban, de az eladó 100-ért kínálta. Írtam neki, hogy ha körülnéz a neten, akkor ilyen gépeket koppra felújítva lehet venni 60-ért is. Talán 50-ért érdekelne ebben az állapotában. Visszaírta, hogy alkuképes az ár, beszéljük meg. Kicsit furcsállom első szóra az 50%-os kedvezményt, de még nem néztem meg. Nem akarnék belefutni megint egy eszetlen fejlesztésbe. Ha megvenném 50-ért, akkor még nem tudom használni, mert nincs három fázisom. Át lehet kötni a motorját egyfázisra, de mivel alapon csak 370W-os a motor, ha ezt lekötöm egyfázisra, akkor alig marad benne több, mint 200W, ha marad annyi egyáltalán. Ha veszek hozzá egy használt egyfázisú motort, az is 15-20 ezer, egy frekvenciaváltó 30-50 ezer használtan. Egy kis festés, felújítás a szokásos igényességgel és megint 100 ezernél vagyok.

Nézegettem újonnan a nagyobb Güde / Einhell gépeket, de nem győztek meg. Komolyan meg vannak építve, de a fúróorsó a gyengéje mindegyiknek. Kotyogós. Olyan mint a jelenlegi kisebb oszloposom. Ha megszorítom a vezetőcsavart, akkor nem kotyog, de rastog és szorul. Ha rendesen tud mozogni, akkor meg néha fut két kört a fúróhegy a fúrási pont körül. És egy közepes terhelésre is elhajlik az asztala. Lacival már paroláztunk erről a témáról, ő meg tudta oldani a saját gépén ezeket a problémákat, az enyémen az orsót nem lehet utólag megszorítani. Maróshoz vinni, perselyeztetni stb, többe kerülne mint az egész gép.

Előzmény: Batri Guszti (3832)