Szia,
Nem tudom, mi lesz a projekt, egyáltalán van-e terved, vagy csak teljesen kezdőként mennél bele. A Leonardo nagyjából egyetlen „előnye”, hogy az USB-n egyből magát a mikrokontrollert látod (ez erős túlzás műszakilag, de nagyjából erről van szó), míg általában a többi Arduinora az jellemző, hogy a mikrokontroller és az USB között van egy soros--usb átalakító. Ennek kezdőként nagyon nem fogod hasznát látni.
Ha nulláról indulsz, akkor (szerintem) Nano, 328. Kínából iszonyú olcsó (2-5 dollár attól függően, hogy mit fogsz ki). Ugyanazt tudja, mint az Uno, közvetlenül rárakhatod a próbapanelre, később nagyon egyszerűen lehet belőle üzembiztos (forrasztott) protót csinálni úgy, hogy ettől még egyszerűen cserélhető/fejleszthető marad, nem utolsó sorban baromi picike. Hátránya, hogy semmilyen shield-et nem tudsz rárakni. Ha ez fontos (szerintem az ilyen panelek zöme csak nagyon kis mértékben javítja a fejlesztés hatékonyságát, ha egyáltalán), akkor inkább Mega (milliárd ki- és bemenet, jóval több memória, bár maga a kontroller ugyanakkora órajellel ketyeg).
Kb. ennyi.
Ha most kezdeném, valószínűleg nem az Arduino mellett döntenék, hanem kevéssel több pénzért mbed (maga a panel jóval olcsóbb, mint a gyári Arduino [bocsánat, Genuino], de a kiegészítők messze nem szerezhetők be annyira könnyen és olcsón, mint az Arduinóhoz, ráadásul az eltérő jelszint miatt sok olyan eszköz, ami Arduino környezetben vígan megy, itt illesztést kíván -- pl. MAX7221). De ez kicsit túlmutat a kérdésen.