Egy zsák , 15 kg. száraz bogyó és 12 db. talán 1.2 kg. dobozos valami, húsos dolog , ez a havi.
De tovább nem bontom a témát , mert másodperceken belül eltanácsolnak erről a helyről!
Ami viszont úgy érzem idevaló . Majd kétszáz kákit szedtem le. Az első időben naponta 2-3 db.
volt fogyasztható . Ma lementem a pincébe 10 db.-ot hoztam fel .
A pincében nyilt , ásott kút van, a hőmérséklet kb. 12-13 fok.
Szerintem megfelelő a páratartalom is.
Viszont úgy tűnik , hogy a kákinak ez meleg, vagy más gond is van?
A múlt évben vagy húsz étkezési tököt vittem le a pincébe , általában januárig megmaradnak.
Valahogy októbertől elkezdtem a pincét ozónnal sterilizálni / mármint ozón gázzal / , havonta
kb. 1 napig ment a gázfejlesztő , talán két hónappal meghosszabbította a felhasználhatóságot.
Sajnos az idei évben nem tudtam vele kisérletezni mert elromlott , nyáron sokan kérték kölcsön ,
pince és penészes szobák sterilizálására.
Most itt a ragyogó alkalom , jön a tél , lezárultak a kerti munkák , elkezdek építeni egy nagyobb teljesítményű ozón generátort.
Remélem a következő évben sokkal nagyobb lesz a káki termés , talán már az újabb fáim is beindulnak , gondoskodni kell a tárolásról.
Azonosítás szerint az egyik fám Ragno , nagyon nagy és igen finom ízű , de nagyon gyorsan
beérik a pincében. A többi talán kicsit tovább tartható.
A másik fámat a Te gyümölcsödről próbáltam azonosítani tipónak !
Egyébként az sem baj ha nem az a neve , egyenlőre nem tervezem nevesíteni a piacon!
Pár darabot hagytam kint, az első fagyokat is megkapta. Még nem tudom milyen lesz ,még teljesen kemény.
Ha már nagyobb a termés ,nem nagyon kell a konyhában érlelni , érik az szép lassan , /gyorsan /a tároló helyen is.
A Te ültetvényed merre van , vagyis hol ?
Üdvözlettel:Gyula