szölőszem Creative Commons License 2015.11.08 0 0 1749

Kedves Jenos!

Én is így kezdtem kb.10 évvel ezelőtt ,amikor elkezdtem gyűjteni a csemegeszőlő fajtákat,és leírásokat.Alig találtam értékelhető leírásokat.Akkor még az interneten sem volt ennyire elérhető ,mint mostanában.Ha nagyon elszánt,és kitartó vagy,akkor az interneten mindent megtalálsz.Én először szakkönyveket vettem az antikváriumokban,olyanokat,melyekben szőlő-és csemegeszőlő leírások voltak.Azután éveket töltöttem a számítógép előtt szőlőfajták leírásának,és fényképének keresésével.Mára már-nem dicsekvés-kb ezer leírásom,és félezer fényképem van szőlőfajtákról.Nem titkolt célom,hogy ezt az óriási anyagot egyszer felrakom a netre,hogy másoknak ne kelljen azt az utat végigjárniuk óriási munkával,amit én már megcsináltam.Itt a fórumban tavaly január óta kb.60 csemegeszőlő fajtát ismertettem saját fotóval.A több száz fajtámat folyamatosan ismertetem,hogy mások is megismerjék a legfontosabb fajtákat.

Azt kéred,hogy küldjek "valami anyagotróluk".Hát nem tudom,hogy milyen fajtáid vannak?Ha nem titok,felsorolhatod itt a fórumban is,úgy legalább többen véleményezhetik,és hasznos tanácsokat is kaphatsz a jó,és kevésbé jó fajtákat illetően.Mert én/is/ úgy kezdtem,hogy összevásároltam mindenféle fajtát,amiről még leírásom sem volt-vagy csak a kertészetek felmagasztalt hiányos leírása.Ez a 40-50 fajta azóta szépen kiszelektálódott a gyüjteményemből.

Azóta csak olyan fajtákat gyűjtök,aminek hiteles leírása,és fényképe van.Még így is van olyan fajta,ami az én már elég magas minőségi szintemnek,vagy az éghajlati viszonyoknak nem felel meg,és ki kell selejtezni.Első körben azt javaslom,hogy csak komolyabb kertészetekből vásárolj itthon,és külföldön.Ne vegyél,vagy cserélj olyan helyről/pl.piac,ismerős stb./ ahol nem biztosak a fajta nevét illetően,sőt így szőlővírust is behurcolhatsz.

Ha figyelemmel kiséred a fórumot,rengeteget tanulhatsz,mert sok,nagy tudású,gyakorlatias szakember látogatja.

Sok sikert az elhatározásodhoz.Ha valamiben nem vagy biztos,rám mindig számíthatsz.

Előzmény: jenos (1748)