"Zeusz tüze" :)
találtam (ismét) egy kis leírást a kákiról, bár már lehet, hogy olvastátok ti is, de azért megosztom.
van recept is:
DATOLYASZILVÁS KENYÉR
KÓKUSZOS-DATOLYASZILVÁS SÜTEMÉNY
DATOLYASZILVA, AZ ISTENEK GYÜMÖLCSE
"A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs"
"a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve."
"Ázsiában mély vallásos kapcsolat fűzi az embereket a datolyaszilvához. A halottak lelkei számára ezt a gyümölcsöt ajánlották fel a családi oltárokon."
"A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben."
[Attól függ, mennyire érett. Ha nem annyira, akkor 3-5 napig is bírja még, csak nem tudod megfogni, mert kifolyik a kezedből :)
" nyersen fogyasztják. ...a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst."
- teljes pazarlás!!!
"tej alapú turmixokhoz és a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs" - na, csinálhatott volna az árus (laktózmentes) tejjel jó kis turmixot, talán így le is fagyaszthatta volna, ha sok...
Részletesen:
http://www.mindmegette.hu/datolyaszilva-az-istenek-gyumolcse-47725