Petya79 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 3523

Sci-fi alatt nem azt értettem, hogy a rendszer nem kiépíthető, hanem hogy túlbonyolított, és a gyakorlatban használhatatlan. Ha szereted megnehezíteni az életed felesleges dolgok megépítésével, akkor összehozhatod ezt a rendszert, csak ne nagyon számíts szériagyártásra, mert nem lesz rá kereslet. Ennek az oka pedig az, hogy a páraelszívók jelenlegi állapotukban tökéletesen ellátják a feladatukat.

Ezt írod az Általad kigondolt rendszerről:

"A gőz felfelé száll magától is, s ezt utána oldalra, majd ismét felfelé kellene vezetni egy hűtött falú csőben."

Minél hosszabb egy csőszakasz, és minél több benne a "kanyar", annál inkább csökken a légszállítás mennyisége.

"A hűtést végezheti a minusz sokfokos külső levegő megfelelő csatornán bevezetve, vagy egy kis hűtőkomresszor..."

Szóval még egy faláttörés is lenne a hideg levegő bevezetésének? Ez még jobb. :-) És mi lesz nyáron? Vagy erre az esetre kerül beépítésre az elszívó ventilátor mellett plusz egy hűtőkompresszor is? Jut eszembe: az elszívó ventilátor valami szuper csendes kivitel lesz? Merthogy az alap problémát ez okozta...

"...a kicsapódó víz lecsöpögne, a száraz levegő pedig marad a konyhában."

Lecsöpögne, de hová? Egy vízgyűjtő tartályba? Vagy rákötnéd egy épp a "közelben lévő" csatorna hálózatra?

"Szagelszívást szénszűrő végzi, olajpárát pedig a zsírfogó, de ez egy rongylabdával simán ki is törölhető a csőből, csak át kell húzni és kész."

Valahogy nem tudom elképzelni azt az élethelyzetet, ahogy a konyhaszekrényről leveszek egy bazi nagy gombóccá gyúrt rongylabdát, amit aztán egy kanyargó, 125 vagy 150 mm-es csőrendszeren csak úgy simán áttolok. És egyébként milyen időközönként kellene ezt a műveletet megismételni?
A szénszűrő beépítése külön "jó ötlet", mert ezt időközönként cserélni kell, és a szűrő használata már alapból harmadával csökkenti az elszívó teljesítményét. Vagyis ahhoz a légszállításhoz, amit a szabadba történő kivezetéssel érnél el, a keringetéses üzemmódhoz egy jóval nagyobb teljesítményű, és vélhetően nagyobb zajkibocsátású elszívó ventilátort kell majd beszerezned. A keringetéses üzemmód másik velejárója, hogy a páraelszívóból távozó levegőt ugyan a szénszűrő valóban "megtisztítja", viszont a helyiségben folyamatosan cirkuláló levegő hatására az ételszagok átterjedhetnek a szomszédos helyiségekbe.

"Messze nem olyan bonyolult, és agytépő hangja se lenne...."

Ha szerinted ez a közvetlenül szabadba történő kivezetéshez képest nem annyira bonyolult, és a zajhatás is csökken, akkor ehhez sok sikert kívánok. Bár a sikerrel kapcsolatban egyelőre elég szkeptikus vagyok...

"A 60 centi széles sütő fölötti 60 centis páraelszívó kicsi. A pára ugyanis nagyon frankón terjed oldalra a csilivili szekrények közé amikor felemelik a fedőt - figyelmetlenül."

Az tény, hogy a szélesebb páraelszívó jobb, de hidd el, hogy a 60 széles elszívó is elegendő lehet. Ha normálisan van megcsinálva, akkor nem kell aggódni a "csilivili szekrények közé" terjedő párától. Én ezt a problémát egy elég bonyolult művelettel orvosoltam: a páraterhelt és nagyobb hőhatást érő helyeken a réseket, csatlakozásokat szaniter szilikonnal tömítettem, a páraelszívó feletti szekrények alsó élén, a beépített tűzhely szekrényének élein pedig ABS élzárás helyett alu élzárót alkalmaztam.

A végére csak egy kérdés: még mindig nem gondolod, hogy egyszerűbb, és ésszerűbb a felgyülemlett pára szabadba történő kivezetése? Ha meg zavar a zajkibocsátása, még mindig ott a külső motoros páraelszívó lehetősége (esetleg a csőközbe építhető ventilátor).

Előzmény: Törölt nick (3520)