Szia Birdie!
Látom figyelsz. :) Nagyon régóta vannak gerléim, és többféle módon is tartottam már őket, így saját tapasztalataimat tudom leírni, megosztani másokkal. Sokat kísérleteztem korábban, mert én is szerettem volna tudni, hogyan lehet őket a legjobban tartani.
A kezdet kezdetén, mikor csak egy madárházam volt, akkor többen együtt voltak. Nagy hely volt 220 cm x 100 cm és vagy 150 cm magas. Sajnos nyaranta voltak olyan hímek, amiknek nem volt toll a nyakán, és a vállán (nem szép látvány) ... hiába volt sok tojást, rengeteget össze törtek, és több fióka is kiesett a fészekből a verekedések miatt. Hiába volt bent 4-5 fészek, volt hogy az összes tojó ugyanabba tojt. És nem lehetett őket lebeszélni erről.
Akkoriban még nem értettem miért, de most már tudom, az volt a baj, hogy nem voltak megfelelően párba állva, az összes tojó a domináns hím hívására ment ugyanabba a fészekbe.
Néhány évvel később, 2009-ben építettünk egy kisebb házikót, a fiatalok részére. 150 x 100 x 150. Ide választottam le a fiatalokat, szezon végén pedig a tojókat költöztettem ide, így teleltek.
Majd ezután volt több év, amikor költő ketrecekben, páronként voltak a gerléim, és csak a fiatalok voltak együtt a kis volierben. A fiatalok, amíg nem ivarérettek nem verekednek.
Sajnos nemrég külföldre kellett jönnöm, de az alap tenyészállományomtól (6pár) nem akartam megválni, de azt sem akartam, hogy szüleimnek ennyi felé kelljen etetni a gerléket, ezért nagysokára végre megépült ez a nagy volier (3x4 m, 2,2 m magas), amiben mind együtt vannak. Mivel évekig együtt voltak a párok, együtt neveltek, így a nagy helyen is együtt maradtak, minden párnak saját fészke van. Hogy verekednek-e? Sajnos igen. Vannak hímek, amik egyszerűen nem bírják egymást, és az egyik percekig üldözi a másikat. Ha valamelyik gerle túl közel megy egy másik fészkéhez, azt is gyorsan elzavarják. De van helyük, nagy a tér, vannak bent növények, búvó helyek. Ennek ellenére a dominánsabb hímek tollazata borzos, látszik rajtuk, hogy verekednek...
A röpde egyik oldalára költő fakkok vannak tervezve, mert ha hazamegyek, akkor újra páronként lesznek márciustól októberig. Az az évi fiatalok lesznek csak kint a röpdében. Ez a mostani szituáció igazából egy átmeneti állapot, egy köztes megoldás, ami kényelmes, de tenyésztői munkára nem alkalmas. Ezért írtam, hogy tenyésztői munkát most nem folytatok. (hiszen csak akkor tudom 100%-ra a kis gerle felmenőit, ha páronként vannak, ez a tuti)
A fészkek azért vannak feltéve, hogy minden párnak meglegyen a területe, amit véd. Nem akartam, hogy valaki az etetőt nézze fészeknek, mert akkor a hím nem engedi enni a többi gerlét. Így én irányítom őket, hogy hol, melyik helyet lehet védeni. :) Nyáron elcsábultam, mikor otthon voltam másfél hónapig, és engedtem néhány költést. Megesett máskor is, hogy nem lett időben kicserélve a tojás műtojásra, és kisgerle lett, ez van, ilyen messziről tényleg nem irányíthatok mindent.
Akartam fotókat csatolni, de sajnos valami miatt nem engedte a rendszer...