Rahed Lee Creative Commons License 2015.10.12 0 0 2775

Infó Gusztinak, Ergus pedál témában.

Említetted, hogy esetleg téged is érdekel a dolog, ezért beszámolnék, hogy mire is jutottam.

Beszéltem a SOTOX szervizesével, feldobtam a témát a hobbielektronika fórumra is, onnan is kaptam ötleteket, de nagyon biztosra akartam menni, ezért írtam a gyártónak. Ma már válaszolt is az Ergus fejlesztési osztályának vezetője. Van terméktámogatás rendesen az olaszoknál :-))

A lényeg, amiben megerősített a gyár is:

1. Bármilyen lineáris potméter alkalmas 1kOhm és 22 kOhm impedancia között.
  2. A kapcsolós pisztoly továbbra is a 4 pólusú aljzatba menjen
  3. A 7 pólusú távirányító aljzatba kell dugni a pedált
  4. Itt van lehetőség az áramszabályzáson kívül, az ívgyújtásra is, tehát kapcsoló nélküli girnyó pisztolyokkal (pl. CK) is mehet a pirítás
  5. A gépen lévő áramszabályzó potmétert nem iktatja ki a pedál, tehát azon be lehet állítani a max hegesztési áramot, a pedál is csak eddig tudja tolni. Ennek örültem a legjobban, mert így nem kell félni attól, hogy egy vékony anyagnál, egy kicsit erősebb pedálnyomásra átégeti.
  6. Ha a megfelelő pólusra van kötve minden, akkor nem lehet kárt tenni a gépben. A gépkönyvben ott a precíz kapcsolási rajz.

Sok ötletes megoldást lehet találni a neten a házi építésű pedálokról, de nekem jobb ötletem támadt. A gyári hegesztőpedálok valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag 60-70 ezer Ft körül kezdődnek, holott a pucér potméteren, esetleg egy-két kapcsolón kívül szinte semmi sincs bennük, csak a fogasléces mechanika. A kínaiak olcsóbbak, de ott meg olyan szállítási költség jön rá, hogy az sem áll meg 30-35 alatt. És akkor még hozzájön az egyedi csatlakozó, esetleg potméter csere. Eszembe jutott, hogy a gitárosok, használnak "wah wah" pedált (Jimy Hendrix nyomta nagyon), még nekem is volt :-)) vagy hangerő (expression) pedált. Ezt a billentyűsök is szeretik. Ebből egy világbajnok modell a Dunlop 25 körül van újan. Baromi masszív aluöntvény. Egy olcsóbb műanyagházas, vagy lemezvázas hangszerpedál 5-6 ezer újan. Tele van velük a net. Tartalmazza a potmétert, a mozgató mechanikát. Megéri inkább egy ilyent venni, átkábelezni, csatlakozót cserélni és mehet is a pedálozás. Van, hogy még potit sem kellene cseréli. Ma felhívtam a gitáros / hangszerboltos barátomat, hogy nincs-e neki valami használt darab, vagy rendelek nála egy olcsóbb újat. Kaptam tőle ingyen egy régebbi öntvényházas Ibanez wah pedált, aminek megmekkent az elektronikája, nem nagyon érte volna meg javítani. Most már van pedálmechanikám, a potmétert még nem tudom milyen van benne, ha hazaérek szétszedem, kimérem. Megvan már a gyári csatlakozó is, innen már sínen vagyok.

Szóval szerintem senki se adjon 60 ezret egy gyári pedálért, egy 10-esből ki lehet hozni házilag is.

Ez egy új donor: http://www.hangszerdiszkont.hu/gitareffekt/wah-hangero-pedalok/bespeco-vm18l-hangeroexpression-pedal.html

De láttam 5 ezer alatt is. Egy csatlakozó 2-5 ezer Ft típustól függően, egy potméter 800-1500 Ft.

Előzmény: traktoros82 (2764)