zeolit Creative Commons License 2015.10.12 0 2 1525

Egy pár évvel ezelőtt vásárolt családi ház kertjében szőlőtőkék is voltak. Sajnos a fajtákat nem ismerem, de próbáltam permetezéssel szőlőt termelni. Sajnos sikertelenül. Mivel borszőlőről van szó, és bort készíteni nem fogok, eldöntöttem hogy helyébe rezisztens csemegeszőlőt ültetek. Fórumokon kalandozások alatt olvastam egy cseh lapban hogy nem érdemes az egészséges szőlőtőkéket azonnal kivágni, meg lehet próbálni átszemezni tavasszal, és ha minden jól megy egy év múlva a termést is meg lehet kóstolni. A módszer hasonlatos a korábban leírtakhoz. Kipróbáltam  a  törzsbe szemzést tavasszal. Minden törzsbe - 12- tettem 2-2 szemet. Chip szemzéssel műveltem.

Tizenkettőből  hat tőke  sikerült mindkét szem, de  négy esetben csak egy, kettő nem sikerült.  Nem valami jó arány, de elsőre gondolom nem rossz, és az idén már szépen teremtek is. 

Viszont én az eredménnyel megvagyok elégedve. Gyorsabb módszert hogy jó szőlőtőkére tegyek szert nem nagyon ismerek. És nem elhanyagolható hogy a tavasszal szemzett hajtásoknak van bőven ideje megerősödni beérni és egy év múlva egy erős termőtőkét kapunk.

Ha esetleg érdekel valakit a módszer, részletes leírásom van közzé tudom tenni.

Egyenlőre ennyi

üdv: Zeo