juhosttt Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1695

Bár nem korszerű a fej és baj művelés, mégis sok helyen alkalmazzák. Igaz csak bor szőlősökben. Viszont nem is a metszésmód, hanem a művelés ami bizonyos szinten meghatározza a minőséget, ami egy ponton az ízében is megjelenik. A kordon az ipari termelés műveléseként kezdődött. Nagyobb terhelésre ad lehetőséget, stb stb. A fej és bak művelésnél kisebb a terhelhetőség, igaz a tenyész terület is. Persze itt is lehet agyon terhelni, de maradjunk az ésszerű keretek közt.

 

Én pl az ezerjó egy részét azért fogom fejművelésbe csinálni, mert nagyon jó minőséget produkál. Igaz nem szeretek a földön bóklászni, mert se a derekam se a térdem nem bírja.

 

Na de térjünk vissza a csemegére.

 

A mathiász jánosné muskotályról nincs véletlenül egy olyan komplett leírásod? Nekem van egy tő, de kezdek bizonytalan lenni, hogy az-e vagy sem.

 

Meg van egy másik fajta, az valami sárga bogyójú, erős növekedésű ropogós csemege szőlő, a fürtje hengeres, nem túl nagy. Jól bírja a terhelést, darazsak alig eszik, tőkén tartható, nem reped, nem hullik. Majd teszek fel képet, azon agyalok, hogy abból még lugast is nevelnék, csak majd sikerüljön beazonosítani :)

Előzmény: szölőszem (1693)