juhosttt Creative Commons License 2015.10.10 0 0 1681

Az itáliát 2-4 világos rügyre metszem és általában 3 termőalap van. Ebből következik a kötelezően ritkítom a fürtök számát. Idén ez elmaradt, nagyobb lett a terhelés, az ősz nedves így a beérés is vontatott.

Persze fajta függő, hogy mely fajtát milyen hosszú csapra kell metszeni. De én általában 3-4 világos rügytől nem metszek hosszabbra.

Volt egy fajta, ízre mint a saszla, lédús, kerek bogyó, erős növekedésű felálló hajtásrendszerű, csak fél szálvesszőn hajlandó teremni, mire beérne a darazsak meg is eszik... Na azt kivágtam... Leet vmi jó fajta csak vmi leromlott tőke, v passz, de többet nem kellene.

Az 5 fürt nem írott szabály, az itáliára írtam. vannak szőlők amelyek jobb kondiba vannak és jobban terhelem, a bor szőlőknél ahol kisebb a fürt méret ott is több fürt van. A mathiász jánost pl idén erősen leterheltem. Na azt se kellett volna. Az itália hiába van jó kondiba, ha kései érésű. 

A kordont azért terhelheted jobban, mert alap esetben nagyobb a tenyész terület. De egy gyenge kondíciójú kordon is a következő évbe kevesebbet terem.

Én is amelyiket idén tudatosan jobban leterheltem, jövőre csak éppen annyit hagyok, hogy egyek róla. Persze ez így nem jó, mivel minden évben azonosan kellene terhelni. Nekem a csemegék többsége a most megvett szomszéd telkéről van, amelyet bár évekig gondoztam, de nem variálhattam sokat. Mostmár ki fogom pucolni az összes tőkét, megtrágyázom a helyét, pihentetem és újra beültetem. A csemegék itt már kordonosak lesznek. Fajtától függően guyot vagy rövid-hosszú csapos műveléssel

Viszont a fejművelést se hagyom ki, az ezerjóból tuti lesz legalább 50 fejművelésű tőke is.

Előzmény: Szlankamenka (1677)