Szlankamenka Creative Commons License 2015.10.09 0 0 1677

Végre valaki akinek nem kordonos szőlője van. Nekem bakművelésű szőlőm van, hány vesszőt hagysz egy tövön? Én vegyesen fajtától függően rövid vagy hosszú csapra, esetleg szálvesszőre is metszem.

Ez az öt fürt általában jellemző tőkénként? Öreg tőkéim vannak, és szűk tenyészterülettel, ezért nem váltanék kordonosra, mert minden második sort ki kellene vágnom, és sajnálnám, mert sokféle fajtám van. Viszont ekkora területen kordonon okkal több szőlő teremne. Miért lehet kordonon jobban terhelni, és miért gyengül le következő évben nálam, ha sokat hagyok rajta? És szerintem sok amit hagyok, mert nem túl erősek a tőkéim.

Bár idén én meg pont azt vettem észre, hogy olyan szőlőim is teljesen beértek amelyeknél előfordul, hogy nem érnek be, vagy esetleg nagyon zöldek maradnak. Az Afuz Ali  gyönyörű borostyán színű, a Fehér delowári is sokkal sárgább színű és van még egy kései fajtám amit nem sikerült beazonosítani, de 4-5 évente érik csak be élvezhetőre, ez most is zöld színű, de az íze nagyon finom édes.

Előzmény: juhosttt (1676)