budai2
2015.10.04
|
|
0 0
1647
|
Ami nekem bevált:
Pölöskei muskotályt felfuttattam az erkélyre (padlószint kb 3m magas, az erkélykorlát a szőlőállvány részét képezi, a tetőről lógatok le kapaszkodó drótokat, amire felfut az éves hajtás).
Ami talán szokatlan, de Neked is javaslom, hogy így csináld ha homokos a talaj:
Nálam is volt két erős hajtás, amelyekből az egyiket bújtással meggyökereztettem, de nem vágtam le az anyatőről. Ezt vittem fel az erkélyre. A másik hajtás maradt egy kb 2m magas rövid kordonon. Mindkettő terem, amelyik az erkély felé indult (déli - délnyugati oldal) a sok nap miatt igen bőségesen. A hosszú hajtásokat nyílván nem fogod levágni, különben mi menne a lugas irányába. Az oldalhajtásokkaal lehet csak gondolkodnivalód. Itt van az a fogalom, hogy világos rügy, amiből az éves termőhajtások fognak fejlődni. Biztos magadtól is fel fogod ismerni őket. Azért van jelentősége az ismeretének, mert ezek mennyiségi beszabályozásával lehet befolyásolni a termésmennyiséget. Ha sok világos rügyet hagysz, több, de később beérő és gyengébb minőségű termést kapsz, mint akkor, ha keveset hagysz belőle (metszéssel állítod be a darabszámot). Fiatal tőkénél nem szabad sokat hagyni (egy tőkére összesen 20 - 30 rügy, de lehet, hogy ez is sok). Amúgy meg a Pölöskei alkalmas szabálytalan metszésű lugas kialakítására, tehát ne görcsölj nagyon a metszési szabályok pontos betartása miatt. Akkor is fog teremni, ha pontatlanul metszed. |
Előzmény: Nyiffancski2 (1644)
|
|