Eszter--nem kerestem vissza, hogy ki kérdezett...
Még annyit. Idén többek között kisérlet képpen néhány tő Esztert sem metszettem--jövőre fogom, Eszternél nem vált be-- és igy nem értett meg korán, csak most, de igen apró szemű lett. Ami hátrány és előny =nem ették meg még a madarak sem.. Most szemezgettem s darálom a Néróvan együtt.
Ahol rendesen metszettem igen korán megérett és megették a madarak és "mindenféle csúf bogár", de beérett a másodtermés (hónaljhatáson) de tetszik ez is a madaraknak, igy leszedtem.
Lényeg szerintem nagyon finom szőlő. S mert korai lehet ületetni K-i oldalra ház mellé, vagy K-i lejtőre biztoságosan beérik (nekem is van K-i és Ny-i fal mellett, de gyorsabbak voltak idén a madarak).
K-i fal tövében viszont a Merlot-ot nem ették meg--lehet nem ismerik-- és már az is érett. Igaz csak egy tő van termő.
S ha már csemegeszőlő topik: sok általam ismert csemegeszőlőnél finomabb a Bianka. Valahol azt olvastam róla, hogy túléretten "csíp". Nem vettem észre, sőt egyre finomabb--igaz idén nem várom meg az október végét, mert nem marad, de volt év amikor megvárhattam. Nagyon cukros édes és van "ize" is, s nem rossz, sőt!
üdv ismét PJ